NERED NA DRVENIKU IZMAKNUO KONTROLI Stižu nove slike smeća i devastacije obale

DRVENIK VELI – Devastacijskoj muci po Drveniku, čini se, nema kraja. Nakon nedavnog uništenja uvale Krknjaši koja se nalazi na istočnoj strani otoka Drvenika Velog, nova doza apsolutne apatije i nebrige prema okolišu i kulturnom dobru osvanula je i na predjelu Bobovišća, u blizini dvorca Moretti.

Kakvu će sliku hrvatski turizam, u prvoj “normalnoj” sezoni, poslati turistima? Ako će dio njih na Drvenik Veli, onda nam se ne piše dobro. Mještani se mjesecima bezuspješno bore protiv devastacije obale, pišu o tome lokalnim vlastima, no čini se da njihov trud zasad ne polučuje rezultate. U novom pismu koje su poslali trogirskom gradonačelniku Anti Biliću upozoravaju na nove bolne točke otoka.

Foto: Zirona.org

– Naš prelijepi otok je na rubu egzistencije, smrad i nered su posvuda – ističu otočani, navodeći predio Bobovišća, u blizini dvorca Moretti, kao najnoviji primjer devastacije prostora, koje je dosad bilo popunjeno neregistriranim vozilima, a sada je krcato građevinskim otpadom.

Upozoravaju kako se desetljećima na Drveniku nije osiguravala provedba Odluke o komunalnom redu, zbog čega su sada suočeni s procesom devastacije na svakom koraku.

Foto: Zirona.org

Osim devastiranog dijela obale, otoku ne nedostaje niti divljih odlagališta otpada. Jedno od njih nalazi se na području Komorovice, gdje se osim miješanog komunalnog otpada, dovozi i građevinski, potencijalno opasni otpad.

Foto: Zirona.org
Foto: Zirona.org

Mještani podsjećaju trogirskog gradonačelnika i na anketu u kojoj su mješani/ispitanici izrazili što misle da je potrebno za očuvanje i razvoj otoka iz perspektive stanovnika i posjetitelja. Kažu da se s ovakvim nevjerojatnim neredom i smećem posvuda, ne može dočekati turistička sezona te se ugrožava i zadnja preostala ekonomska aktivnost na otoku.

Na kraju napominju da su otoci Drvenik Veli i Mali druga strana lica Grada Trogira, a ogledalo su i županije i Hrvatske. Gradonačelnika su pozvali da se aktivno i što prije uključi u rješavanje ovog ozbiljnog problema, dok ne postane prekasno.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

OTOČANI DIGLI POBUNU: “Sa 150 tona materijala, učinjen je neviđeni ekocid na Drveniku Velom, uništen je jadranski dragulj!”