NEOTKRIVENI PLANET Znanstvenici u 2019. otkrili 71 novu životinjsku i biljnu vrstu

Na svjetsku listu flore i faune, u godini za nama znanstvenici su dodali 71 novu vrstu koju su pronašli u najudaljenijim dijelovima Zemlje i oceana.

Na listu do sad neotkrivenih iz dubina mora i oceana upisano je 17 vrsta riba, dvije vrste raža, šest morskih puževa, četiri vrste jegulje i dva koralja.

Riba nazvana Vakanda, gizdavi morski puž i ugrožena, bezbojna vrsta paukova koji vrebaju u vječnoj tami hrvatskih splija, našli su se na listi kalifornijske Akademije znanosti. Vakanda je pronađena na dubini od 60 metara u blizini obale Tanzanije. Šest centimetara duga ribica ljubičaste krljušti nazvana je po mitskoj zemlji iz Marvelovog svemira i filma Crna pantera.

Izuzetan pronalazak stiže i iz naše zemlje gdje su znanstvenici u spiljama pronašli prozirnog pauka s osam nogu, “Lolu Konavoku“.

– Unatoč desetljećima neumornog češljanja nekih od najpoznatijih i najudaljenijih mjesta na Zemlji, znanstvenici biološke raznolikosti procjenjuju da više od 90% vrsta ostaje nepoznato. Raznolikost biljaka i životinja omogućuje život na našoj planeti. Međusobna povezanost svih živih sustava pruža kolektivnu otpornost naspram naše klimatske krize. Svaka novootkrivena vrsta služi kao važan podsjetnik na kritičnu ulogu koju igramo u boljem razumijevanju i očuvanje tih dragocjenih ekosustava – rekao je dr. Shannon Bennett, šef Akademije znanosti u Kaliforniji.

I.B.