NEODGOVORNI TURISTI Na Biokovu u jednom danu HGSS spašavao četiri puta!

MAKARSKA – Nema odmora za spašavatelje iz HGSS stanice Makarska. “Kad se ponadamo i pomislimo da se situacija malo primirila, dogodi se nova akcija. Danas, kad napravimo sažetak dana, odradili smo četiri akcije”, priopćili su iz Hrvatske gorske službe spašavanja u Makarskoj.

Priopćenje makarskih spasitelja prenosimo u cijelosti:

Dana 16.08.2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovo. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima smo spriječili moguću nesreću i kobne posljedice. Kako smo već izvijestili, spasili smo dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji. Ubrzo nakon toga, oko 16:45 sati, zahvaljujući našoj prisutnosti na Biokovu, strani državljanin zatražio je našu pomoć. Otac, majka i dijete sve strani državljani, srećom su zaustavili naše spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova na predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoći, a oni su preuzeli daljnju skrb o istima.

U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 dobivamo dojavu da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja. Alarmirana je ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 sati dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrjepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka.

U 18:54 minute helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile te spušta jednog letača spašavatelja. Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj, zajedno sa unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj.

Nadamo se da su ovo sve vijesti za današnji dan te da odlazimo na zaista zasluženi odmor.

Koliko još puta trebamo alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I mi smo samo ljudi. Imamo srce pomoći i to radosno činimo. Ali, ne možemo iznad svojih mogućnosti. Bit će nam žao da zbog neodgovornih ne budemo u mogućnosti pomoći onima koji su potrebni naše pomoći, a za nesreću nisu krivi.

Pomozite nam svojom odgovornošću!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok su tražili nestalog Poljaka, HGSS-ovci na Biokovu pronašli majku i dijete bez vode i neopremljene za planinu