NEOČEKIVANI GOST Riba popularna u akvaristici, ali nepoželjna u Jadranu, viđena kod Cavtata

CAVTAT – Tijekom terenskih istraživanja u sklopu projekta LEKFishResCRO (HRZZ) stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo “naletjeli” su na neočekivanog gosta.

– Radi se o vrsti ribe iz roda Abudefduf koju smo prije nekoliko dana kod Cavtata primjetili uz samu obalu na tek kojem metru dubine. Zbog izrazite sličnosti između tri potencijalne vrste, nećemo nagađati o kojoj se točno radi, no svakako se radi o stranoj vrsti – javlja IZOR.

– Moguće je da je ova ribica (ili više njih) puštena iz akvarija s nekog broda, no isto tako nije isključeno ni da je nekim drugim putem dospjela u Jadran. Inače, radi se o popularnim vrstama u akvaristici. Abudefdufi (inače bliski rođaci našeg crneja) se sve češće pojavljuju u cijelom Sredozemnom moru, a ovo je već treći nalaz za Jadran. Nažalost, ribu nismo uspjeli uhvatiti jer se dala u bijeg nedugo nakon ovog “photo sessiona”. Par dana poslije, vratili smo se na isto mjesto u namjeri da je uhvatimo, no opet bezuspješno. Specifičan teren sa brojnim špiljicama i dubokim usjecima jednostavno je idealno mjesto za skrivanje ove spretne ribice – kažu iz Instituta.

Foto: Screenshot / IZOR

– Moguće je da se još nalazi na istom području, pa ako netko od ribolovaca s područja Cavtata ima mogućnost i želju da se uhvati u koštac s njom, neka se javi u inbox na Facebook profilu Instituta. Da napomenemo, iako se radi o simpatičnoj ribici, u ekološkom smislu ona je ipak nepoželjni gost – poručuju.

I.B..