NEMA RADNIKA Berba mandarina u punom jeku, no tko će ih ubrati?

U neretvanskoj dolini u punom je jeku berba mandarina. Ne samo da je slabiji urod i niske cijene otkupa, već proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama.

- I to se odrazilo ove godine možda kao nikada od dosadašnjih godina, s tim da urodi i nisu toliko veliki mandarine, a zamislite da se urodi kreću kao što bi trebalo biti - rekao je Matko Ujdur, Krvavac.

Radnika nedostaje i u sortirnicama. Veći proizvođači imaju stalne zaposlenike, koji nakon sezone mandarina rade i s ostalim poljoprivrednim kulturama.

- Od svih radnika nekih sedamdeset posto je iz doline Neretve, tridesetak posto smo uspjeli naći radnika iz Hercegovine, za koje imamo regularno izvođenje radne dozvole - poručio je Dragan Crnomarković, Enna Fruit, Opuzen.

Za razliku od njih - kad je riječ o potrazi berača, manji proizvođači snalaze se na sve načine.

- Radnike najčešće tražimo preko društvenih mreža i preko oglasnika. Često dolaze ljudi koji nikad to nisu radili , koji prvi put beru mandarine - dodao je Ivan Popović, Vlaka.

A nedostatak radnika proizvođači ove godine pripisuju i duljoj turističkoj sezoni koja se preklopila sa sezonom početka berbe mandarina. Nepisano je pravilo da radnik u prosjeku dnevno ubere tridesetak gajbi, za što se dobije pristojna dnevnica.

- Tko hoće raditi, može zaraditi. Dnevnice su dobre, tristo kuna je ove godine, do sada je bilo 250 - istaknula je Cvijeta, Stolac.

- Svatko traži više, 250 kuna je kao malo, a evo nama daju 300, dobro je - rekla je Blaženka, Stolac.

- Plus putni troškovi što je i normalno s obzirom koliko su troškovi života, međutim cijena mandarina to ne prati - dodao je Stanko Salacan, Opuzen.

Trenutačnom otkupnom cijenom od 3 kune i 80 lipa proizvođači nisu zadovoljni, što uz troškove proizvodnje - smatraju još jednim razlogom nedostatka radnika.

- Bitno je sačuvati proizvođača da on bude profitabilan, ali čini mi se da je on na granici profitabilnosti zadnjih godina - naglasio je agronom Robert Doko.

Veća cijena mandarine olakšala bi plaćanje berača i jedino bi se tako zajamčio opstanak jedne od najozbiljnijih proizvodnji u Hrvatskoj, piše HRT.

I.G.