NEKRETNINE UZ OBALU – U Rijeci cijena stanova najviše porasla, Dubrovnik bilježi pad od 12 posto!

DUBROVNIK – Cijene nekretnina uz obalu višestruko su skuplje nego na kontinentu, a tržište, ovisno o trendovima, oscilira. I dok Zadar i Split bilježe lagani rast, u Rijeci su cijene stanova porasle najviše, a zanimljivo, u Dubrovniku su pale i do 12 posto.

Porast cijena kvadrata u Splitu

I najveći hrvatski grad na obali Split unazad dvije godine bilježi više cijene nekretnina, a tražene cijene kuća i dalje premašuju cijene stanova. Od početka 2019. godine do danas, kvadrat kuće u Splitu poskupio je za 4,93 posto i sada prosječno iznosi 3122 eura. Tražene cijene stanova rasle su unazad dvije godine za 6,85 posto i sada iznose prosječno 2987 eura po kvadratu.

Ipak, u navedenom je periodu bilo različitih oscilacija cijena, najviše cijene kuća u Splitu zabilježene su u rujnu 2019. godine kada se za kvadrat tražilo prosječnih 3209 eura, dok su stanovi bili najskuplji u veljači prošle godine, kad je prosječno traženo 3016 eura za kvadrat.

Split – Foto: Boris Kačan

U Zadru jednak rast cijena za stanove i za kuće

Za razliku od Splita, Zadar tijekom prošle godine nije zabilježio oscilacije u traženim cijenama pa je unazad dvije godine trend rasta u ovom gradu stabilan. Također, u ovom su gradu na obali kvadrati stanova Tražene cijene stanova od početka 2019. godine porasle su za 5,86 posto i sada se za kvadrat prosječno traži 2259 eura. Jednako su rasle i cijene kuća, odnosno 5,66 posto, a trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata kuće je 1577 eura.

Zadar – Foto: Boris Kačan

U Dubrovniku kuće jeftinije do 12 posto

Dubrovnik je, za razliku od Zagreba i Splita, unazad dvije godine zabilježio negativan trend. Tražene cijene stanova su danas u odnosu na početak 2019. godine niže su za 5,22 posto i prosječno iznose 3628 eura po kvadratu.

I kuće su u Dubrovniku u navedenom periodu zabilježile pad cijena i to gotovo 12 posto. Dok je početkom 2019. prosječna tražena cijena kvadrata bila vrtoglavih 4666 eura, danas ona iznosi 4117 eura.

Rijeka – Foto: Boris Kačan

U Rijeci su najviše porasle cijene stanova

Da promjene koje se zbivaju posljednju godinu ne utječu ni na koji način na trend rasta cijena stanova u Rijeci pokazuju najnoviji podaci s početka ove godine, prema kojima je prosječna cijena kvadrata stana od 1780 eura čak 16 posto viša u odnosu na siječanj 2019. godine.

Istovremeno, cijene kuća u Rijeci nezamjetno su rasle u navedenom periodu pa je sada prosječna cijena kvadrata kuće tek 23 eura viša i iznosi 1473 eura.

D.G.