Nekada se mislilo da je sveta Luce Splićanka i da na magarčiću mališanima nosi darove

Blagdan je svete Lucije. Ako niste do sada posijali božićnu pšenicu, danas je zadnja prilika za to. Ipak važnije je da ste u bičvicu stavili kakav slatkiš i obradovali svoje mališane, kažu iz Muzeja grada Splita.

Odrasli se sjećaju kako su očekivali da će im sveta Lucija na magarčiću donijeti darove. Neki su se čak i plašili jer je na pladnju nosila svoje oči, a neki su je toliko voljeli da su mislili kako je sveta Luce Splićanka.

- S obzirom da je zaštitnica očiju i vida, savjetujemo vam da se danas čuvate i ne gledate puno u mobitele i monitore jer naše stare bake su se za blagdan svete Luce čuvale ručnog rada kako bi poštedjele vid - pišu kustosi Muzeja.

Foto: Wikimedia

Štovanje svete Lucije u Split i Dalmaciju proširio se iz Italije, odnosno Venecije. Živjela je u vrijeme cara Dioklecijana u 3. stoljeću na Siciliji te je podnijela mučeništvo za svoju vjeru. Ikonografski se prikazuje s pladnjem u ruci na kojem su njene oči, sa škarama ili vatrom.

U crkvi Gospe od zdravlja na Dobrome nalazi slika svete Luce iz 19. stoljeća sa zavjetnim darovima što nam potvrđuje njeno posebno štovanje u Splitu. Kripta katedrale svetog Dujma također je posvećena svetoj Luciji što nas posebno vodi na razmišljanje zašto i kako je taj mračni gotovo “špiljski” prostor postao mjesto čašćenja i štovanja svetice koja nosi svjetlo. Kako god bilo, ovo je vrijeme posebne pripreme za Božić i dolazak novog i pravog svjetla, opisuju kustosi Muzeja.

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Redakcija portala Morski.hr želi svima sretan blagdan svete Luce, navjestiteljice božićnog svjetla!

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SVETA LUCIJA Tko je bila ova svetica i koji su običaji u Dalmaciji?
Iz cjeline božićnih običaja, izuzev Božića kao središnjeg vjerskog i tradicijskog blagdana, najbrojnija predbožićna događanja (pučki običaji i razne pobožnosti) vezana su uz blagdan Sv. Lucije, koji se slavi 13. dana prosinca. Poznat je u čitavoj Europi i duboko ukorijenjen u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji i nekim dijelovima Slavonije te