NEKAD, DANAS I NIKAD: Je li projekt splitske peškarije ostao mrtvo slovo na papiru?

SPLIT – Na stranicama Splitska peškarija, osvanuo je zanimljiv podsjetnik na “godišnjicu” kad je veterinarska inspekcija zatvorila vanjski dio peškarije i, kako kažu, prekinula 130 godina tradicije.

Osvrt u kojem se prodavači na ribarnici u Splitu podsjećaju na ono što je bilo i što je sad, prenosimo u cijelosti:

“Pod okriljem zakona RH u kojem piše da se riba ne smije prodavati na otvorenom zatvoreni smo i jedino šta smo od tog dana dobili je:

Projekt preuređenja splitske peškarije osmišljen od strane grada Splita i njegovog stručnog kadra-odmah nekoliko dana nakon zatvaranja.

Nažalost, taj projekt i dalje jesamo mrtvo slovo na papiru i najvjerojatnije zatrpan negdje na dnu ladice nekog “pročelnika za nejasna pitanja”.

Da stvar bude još gora taj projekt je napravljen stihijski te se u njemu ruši dio unutarnjih kamenih banaka🤣🤣 tako da je u globalu propao u startu (neznam koji bi konzervator takvu devastaciju kulturnog dobra trebao dozvolit).

I eto tako… dok druge mediteranske zemlje poput Italije, Španjolske, Portugala, Turske, Grčke promoviraju mediteranski štih prodaje, privlače turiste na taj način, uvrštavaju svoje pazare i peškarije u UNESCO-vu kulturnu baštinu, te ih prezentiraju turistima kao dio života, kulture i ne materijalne kulturne baštine- cijenkanja, svađanja i opusa zadovoljstva nakon kupovine … MI SE PRAVIMO GOSPODA nebi li “GUZICI NABILI NIVO” i prezentirali se svitu kao nekakva elita…

Da više neduljin, zatvaranjem vanjskog dijela peškarije- “lavu je okinuta griva”, ali i bez grive KRALJ uvik ostaje KRALJ…💪💪💪💪

Veliki pozdrav sa najlipšeg tatra na svitu, sa splitske peškarije, naravno uz standardan staro-splitski pozdrav:

ZDRAVI I VESELI BILI…”, stoji u objavi.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ribari nemaju kud s ulovom – Splitska ribarnica zatvorena prvi put u povijesti
Apel sa splitske peškarije: “Zbog dobrobiti i zdravlja ljudi, dozvolite prodaju na otvorenom!”
VIDEO Riba se motala u novinu – Snimka iz 1990. sa splitske peškarije