Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, čini se, najizraženije u Pločama

PLOČE - Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da su u obiteljskoj medicini čak 733 liječnika starija od 60 godina. Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, a taj je problem, čini se, najizraženiji u Pločama.

Ploče su od četvrtka bez pedijatra. Liječnik koji je posljednjih deset godina liječio mlade pacijente iz Ploča i okolice, prije dva dana otišao je u mirovinu. Njegov posao sada radi obiteljski liječnik.

- Najlošiji pedijatar opet obavlja posao bolje nego najbolji doktor opće medicine za djecu - ističe pedijatar Latif Uzunaj.

Eleonora Doboš iz Ploča priželjkuje da se ishodi dugoročno i brzo rješenje kako bi djeca mogla imati specijaliziranu i adekvatnu skrb

No pedijatrijska ordinacija nije zatvorena i kako smo doznali neće ni biti. Privremena pedijatrica trebala bi početi s radom u iduća dva tjedna, a sljedeće godine očekuje se povratak liječnice koja je trenutačno na specijalizaciji.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović rekla je da će se roditelji obratiti medicinskoj sestri koja će ih uputiti nadležnome liječniku obiteljske medicine u Domu zdravlja Ploče, odnosno Metković.

- Mi kao najbliža zdravstvena ustanova Domu zdravlja Ploče bit ćemo solidarni i po potrebi primati pacijente - navodi ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjeko Čuvalo.

Za gotovo 12 tisuća pacijenata u Pločama i okolici veći je problem što većina sadašnjih liječnika u iduće dvije godine odlazi u mirovinu, a novog liječničkog kadra nema.

Način privlačenja kadrova u nešto što je provincija mora biti potpuno drugačiji od onoga kako se kadrovi privlače i regrutiraju u velikim gradovima, smatra gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

- Danas nema šanse da dobiju niti stan niti specijalizaciju i 'ko će tu ostat - zapitao je Josip Gašpar iz Ploča.

Svjesni nedostatka medicinske skrbi u svojem gradu, Pločani su zabrinuti.

- Hoću li ja morat' ić u Metković ili čak i Dubrovnik, ne znam, to je katastrofa! - upozorava Pločanin Zlatko Arapović.

Njihov sumještanin Jure Vujević ističe: Mi starimo, a ima i djece, ima i bolesnih, gdje ćemo ići, gdje ćemo se liječiti?

Nadaju se da će odgovore na pitanja uskoro dobiti, ali i povećati broj zainteresiranih liječnika za rad ovdje, kako kažu, sigurnosti radi, jer najbliža bolnica tek je u Splitu ili Dubrovniku, za Pločane ipak predaleko, piše HRT.

I.B.