Ne propustite najveću istarsku pučku feštu, tradicionalnu "Žminjsku Bartulju"

Ova stoljetna pučka fešta slavila se nekad isključivo 24. kolovoza, na dan svetog Bartula, čija je crkva smještena na zapadnom ulazu u mjesto, sagrađena u 16. stoljeću. Iako osuvremenjena, Bartulja koja se danas održava posljednjeg vikenda u kolovozu, u velikoj se mjeri oslanja na stoljetnu tradiciju.

Žminjska Bartulja najveća je istarska pučka fešta. Kulminacija gotovo tjednog programa posljednja je subota u kolovozu. Nakon dvije godina pauze radi pandemije fešta se vraća bogatija no ikad.

Crkva svetog Bartula smještena je na zapadnom ulazu u mjesto, sagrađena u 16. stoljeću. U njoj se, na glavnom oltaru, nalazi kip toga sveca izrađen u žminjskoj drvorezbarskoj radionici, a primjer je seoskog baroka u Istri. Žminjci su se, nakon mise svecu u čast okupljali oko obiteljskih stolova na kojima je neizostavan bio kupus. Potom bi odlazili na zabavu i ples u jednu od desetak oštarija. Iako osuvremenjena, Bartulja koja se danas održava posljednjeg vikenda u kolovozu, u velikoj se mjeri oslanja na stoljetnu tradiciju.

Bogat program uključuje biciklijadu, utrku, nogometni turnir i turnir u boćanju, koncerte, stočni sajam, predstave, sajam autohtonih proizvoda te sajam automobila.

U kulturno - umjetničkom programu redovito sudjeluju: Dječji vrtić Rapčići, Osnovna škola Vladimira Gortana, Folklorno društvo Cere, Žminjske mažoretkinje, Marija i Milan Kranjčić, Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule i brojni drugi izvođači. Žminjske ulice ispune izlagači s ekološkim maslinovim uljima, vinima, suhomesnatim proizvodima, slasticama, proizvodima od lavande, aronije, smilja i konoplje, nakitom i brojnim dekorativnim predmetima, piše Istra24.

Po već ustaljenu običaju, na Sajmištu je u subotu od 7 do 12 h organiziran stočni sajam i smotra domaćih životinja, a u 17 h konjički turnir u preponskom jahanju.

Subota navečer rezervirana je za veliki besplatni koncert neke od hrvatskih zvijezda, a poznati glazbenici nastupaju u isto vrijeme i na otvorenoj pozornici.

Još od davnih dana Bartulju karakterizira velik samanj duž ulicama cijelog Žminja gdje možete kupiti razne proizvode. Od žminjskih kreka i istarskih suvenira na šterni do lokalnih proizvoda ispred crkve oko Ladonje, rukotvorina, dječjih igračaka i još puno toga. Osim kupnje na sajmu i stočnog sajma razgledajte izložbu Oldtimera.

I.G.