NE KAMENOLOMU! Mještanima Vrsina otima se zemlja, a uz to ih se truje i uništava im se životni prostor!

VRSINE - Ovo maleno naselje u sastavu Općine Marina u Splitsko - dalmatinskoj županiji ima veliki problem - pohlepni pojedinci planiraju im priuštiti drugi kamenolom i doslovno uništiti živote.

Kamenolom bi se trebao pozicionirati na katastarskim česticama 8701/615, 8826/2, 8831/3, 8832/3, 8838/8, 8830, 8827/2, 8833, 8834, 8829, 8828,
8835/3, 8836/5, 8836/3, 8837/4 i 8701/83.

Znate li zašto ih ovako nabrajamo? Zato što ove brojke malo kome išta znače, ali iza ovih se brojki kriju stoljetni suhozidi i prizidi gdje su se uzgajale kulture divljeg pelina, vinove loze i maslina. Kriju se nasadi stoljetnih i mladih stabala rodnih maslina, maslinici koji su nečije vlasništvo, ali prije svega zemlja koju netko voli i želi očuvati onakvom kakva jest. A svi će oni biti uništeni kako bi netko zaradio.

Za investitora koji pred očima vidi samo novac, sve ova ljepota samo su sivo nabrojane katastarske čestice. On ne razmišlja o životima mještana Vrsina. Niti o njihovom zdravlju koje bi otvaranjem kamenoloma na brdu Oblik, svega par stotina metara zračne linije udaljenom od prvih kuća, bilo nepovratno narušeno.

Investitor i svi koji će mu pružiti podršku ne razmišljaju o radikalno negativnom utjecaju prašine iz kamenoloma koja će dnevno trovati mlada pluća djece u mjesnom vrtiću. Ne razmišljaju o nesnosnoj buci teških strojeva koji će ovom mjestu oteti mir i nametnuti život kakav ovdje ne žele.

Investitor sigurno ne razmišlja o tome hoće li potaknuti egzodus stanovništva iz sela Vrsine koje kao i velika većina sela u Dalmaciji ali i Hrvatskoj
bilježi sve veći demografski pad i odlazak stanovništva u veće gradove ili inozemstvo. Naprotiv, vjerojatno će reći kako stvara uvjete da ljudi rade!

Foto:Boris Kačan

A činjenica je da u Vrsinama već postoji kamenolom iz doba SFRJ oko 800 m sjeveroistočno od ovog područja. Otvaranje drugog za srce ovog malog mjesta vjerojatno bi ipak bilo previše!

I sad ono najbitnije - mještani Vrsina ga tu ne žele. Oni se žele baviti poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom kao i stoljećima prije, te turizmom i svim onim gospodarskim granama koje ne narušavaju kvalitetu života mještana i njihovih gostiju te nemaju štetnog utjecaja na okoliš.

Zbog svega toga Udruga „Eco selo Vrsine“, uz pomoć mještana naselja
Vrsine, Poljica kao i mještana cijele Općine Marina, pokreće peticiju kojom želi spriječiti realizaciju Projekta izgradnje kamenoloma na navedenom području.

Isto tako JASNO traže od Općine Marina na čelu s Antom Mamutom i Splitsko-dalmatinske županije prenamjenu tog područja iz industrijske zone u poljoprivrednu i trenutačni prestanak konfiskacije privatnog zemljišta od strane investitora!

Znate li što je investitor rekao građanima kada su ga upitali kako je moguće krenuti u redove, a posjednici nisu niti prodali svoja zemljišta?

- Moguće je, jer prema Zakonu vaši maslinici nisu vaši nego vlasništvo Republike Hrvatske, koja je odlučila (s općinom i županijom) da je to industrijska zona pa će prema tome vršit KONFISKACIJU prema interesima investitora - odgovorio im je, građani tvrde, stvarni vlasnik tvrtke "Oblik-kamen", Mladen Jerkan!

Strašno.

J.T.