NAZIRE SE RJEŠENJE ZA KRIM Na pregovorima Rusije i Ukrajine predlaže se “status quo” poluotoka na 15 godina?

ISTANBUL – Savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak osvrnuo se na detalje današnjih pregovora između Ukrajine i Rusije u Istanbulu te je pojasnio kako su delegacije razgovarale i o statusu Krima.

Kako je naglasio Podoljak, pitanje Krima u eventualnom mirovnom sporazumu između Ukrajine i Ruske Federacije predstavljalo bi posebnu točku, a prema prijedlogu Ukrajine, pregovori o statusu ovog poluotoka vodili bi se 15 godina.

– Predlažemo da se utvrde pozicije Ukrajine i Rusije na 15 godina za vođenje bilateralnih pregovora o statusu Krima i Sevastopolja. Ukrajina i Rusija tijekom ovog razdoblja, dok traju pregovori, neće koristiti oružane ili bilo kakve snage za rješavanje pitanja Krima. Predložili smo da ruska strana izdvoji neupotrebu vojne sile kao posebnu stavku – rekao je Mihailo Podoljak.

Do sada, predstavnici ruske i ukrajinske delegacije imali su prilično “zatvorene” stavove kada je riječ o rješavanju pitanja Krima.

Predstavnik ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamia početkom ožujka je naglasio kako Rusija i Ukrajina mogu pregovarati oko svih pitanja, osim oko rješavanja statusa Krima.

– Jedini dijelovi pregovaračkog procesa oko kojih se gotovo nemoguće dogovoriti su Krim i tzv. republike na čijem priznavanju Ruska Federacija inzistira. To je neprihvatljivo ukrajinskom društvu. Ne radi se o političarima, već o Ukrajincima koji to nikada neće dozvoliti. Da budem iskren, još uvijek ne znamo kako bi prešli preko ovih barijera – rekao je Arahamia početkom ožujka.

D.G.