Nautičari bilježe rekordne rezultate posezone - Osobito posjećen čarobni akvatorij Kornata

Turistički djelatnici ne samo da mogu biti i više nego zadovoljni proteklom sezonom, nego je i posezona vrlo, vrlo dobra. Osobito za nautičare koji bilježe bolje rezultate nego prije pandemije. Inozemni gosti posebno vole čarobni akvatorij Kornata.

- Dolazim 40 godina u Hrvatsku, posljednjih 15 u ovu marinu, i to dvaput godišnje, u proljeće i ovako, u ranu jesen. Jer meni je ovdje, uz prekrasne ljude i izvrsnu hranu, savršeno - naglašava Manfred Fritz iz Austrije.

Otvaraju nam sezonu i kao posljednji je zatvaraju. Pa i u ovim listopadnim danima pune marine gosti različitih putovnica.

- Uglavnom su gosti iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Mađarske -  rekao je Darko Vidić, direktor marine Jezera.  

- Ovdje mi je lijepo, nema hotela, nema velikih zgrada, pravo ribarsko mjesto. Za mene je ovo prava turistička Hrvatska - naglašava Helmut Viernige iz Njemačke.

Misle tako mnogi koji za mjesto odmora biraju naše marine. Ali i sportske okršaje na moru - regate dodatno pune njihove kapacitete.

- Evo prošla sezona i ova iznad svih očekivanja, popunjenost oko 25 tjedana, gostiju još ima do polovice 11. mjeseca, naglašava Nikša Pirjak, voditelj čarterske baze u marini.  

Kornati su nezaobilazno odredište pa u tom nacionalnom parku žele uvesti reda

Umjesto slobodnog sidrenja, u za to namijenjenim uvalama predviđena su 224 sidrišna mjesta. Dosad ih je postavljeno malo manje od pola.

- Do kraja godine, odnosno do početka iduće nautičke sezone nadamo se da ćemo ostatak popuniti te da će se s ta 224 sidrišta biti nemoguće dodatno sidriti u uvalama, jednostavno neće biti mjesta - objašnjava Šime Ježina, ravnatelj NP-a Kornati.  

Iz godine u godinu sve je više nautičara na Jadranu. Pa je nautički sektor usredotočen na dva važna cilja. Daljnje ulaganje u prijeko potrebnu infrastrukturu i očuvanje svih prirodnih ljepota naše obale i otoka, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLAVO I ZELENO Kako do održivog nautičkog turizma?
U Rovinju je održana konferencija na kojoj su čelni ljudi istarskog turizma govorili o ulozi nautike u promociji i pozicioniranju destinacije na turističkom tržištu te važnosti održivog razvoja turizma. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, s iznimnim je ponosom naglasio da je Rovinj ove go…