NATURA 2000. trenutno najvećI projekt u zaštiti prirode u Hrvatskoj

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)  predstavilo je rezultate projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura  2000“. 

Povodom završne konferencije projekta ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je:

- Očuvanje prirode i okoliša predstavlja najviše vrednote  ustavnog poretka Republike Hrvatske. Ovim strateškim projektom, Hrvatska je napravila  snažan iskorak u pogledu učinkovitog upravljanja ekološkom mrežom, a time i u ostvarivanju  EU obveza. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s javnim ustanovama za  upravljanje područjima ekološke mreže i Hrvatskim vodama, realiziralo je najveći projekt  jačanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Uspostavljen je okvir za uspješno upravljanje  ekološkom mrežom Natura 2000, ali i podignuta razina znanja i podrške javnosti za zaštitu prirode.. 

Projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ provodio se u  Hrvatskoj od lipnja 2017. godine i završava 30. studenog 2023. godine. Vrijednost ovog  projekta je 24.752.425 €, a Europska unija sufinancira ga s 85 % sredstava u okviru  Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.  

Osnovna svrha projekta bila je uspostava okvira za učinkovito upravljanje ekološkom mrežom u Hrvatskoj, a time i ispunjavanje obveza Republike Hrvatske kao države članice EU sukladno  Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Uspješnom provedbom ispunjen je i značajno  premašen indikator specifičnog cilja operativnog programa tako što su izrađeni planovi  upravljanja za više od 65 % (indikator minimalno 40% ) ekološke mreže Republike Hrvatske.  

Prilikom predstavljanja rezultata projekta, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer  je istaknuo: „Mobilizacijom svih raspoloživih kapaciteta i predanom međusobnom suradnjom,  unatoč izazovima koje je donio COVID-19, postigli smo izuzetne rezultate. S ponosom možemo  reći da su ostvareni svi zacrtani ciljevi, a među ključnim postignućima treba istaknuti  donošenje Planova upravljanja za 374 područja ekološke mreže dok je indikator bio više od  200. Izrađeno je 9 programa zaštite, njege i obnove šuma, nabavljeno je 64 vozila i 25 plovila 

čime smo ojačali kapacitete ustanova. Živopisnom komunikacijom prema široj javnosti o  važnosti očuvanja ekološke mreže Natura 2000 i prirode općenito u okviru kampanje Poslušaj  glas prirode! pokušali smo dati prirodi i glas koji ljudi mogu čuti..“.  

Pored navedenoga u okviru projekta izrađen je i donesen Program financiranja ekološke mreže  Natura 2000 (PAF), definirani su SMART ciljevi i mjere očuvanja za 7 grupa nedovoljno  poznatih vrsta (6 vrsta kornjaša, 7 vrsta leptira, 2 vrste rakova, 36 vrsta riba, 9 skupina ptica, 1  vrstu dupina i 17 vrsta flore na 15 stanišnih tipova), donesene su mjere očuvanja slatkovodnih  ekosustava te je izrađen Priručnik za provedbu mjera očuvanja i Terenski priručnik s detaljnim  opisom načina izvođenja mjera, nadograđen je sustav Bioportala razvojem novih modula  vezanih uz upravljanje područjima ekološke mreže i provedeno je istraživanje javnog mnijenja  o zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj.  

Nadovezujući se na rezultate projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom  Natura 2000“, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić istaknuo je: 

- Iako smo ovim projektom postigli zacrtane ciljeve, pred sektorom zaštite prirode su brojni  izazovi. Intenzivno radimo na stručnim podlogama za zaštitu novih područja u svrhu postizanja  cilja od 30 % zaštite i 10 % stroge zaštite prema EU Strategiji za bioraznolikost do 2030. Osim  zaštite, očekuju nas dodatne zadaće povezane s obnovom ekosustava i zato nam rezultati ovog  projekta govore što moramo prioritetno raditi u godinama pred nama. Na raspolaganju nam  je nešto više od 122 mil. EUR za provedbu prioritetnih aktivnosti obnove prirode, koja je u  fokusu ovog financijskog razdoblja, ali i za projekte, praćenja stanja prirode i istraživanja u  svrhu povećanja znanja o očuvanju prirode. 

Iz izrađenih planova upravljanja proizlaze brojni projekti javnih ustanova za novo financijsko  razdoblje, a ravnateljica Javne ustanove za upravljanje Nacionalnim parkom Paklenica gđa  Natalija Andačić prenijela je prisutnima konkretna iskustva javne ustanove u okviru provedbe  ovog šestogodišnjeg projekta.

D.G.