NATO U JADRANU Američki nosač aviona USS Harry S. Truman usidrit će se pred Splitom

SPLIT – Američki nosač aviona USS Harry S. Truman i norveška fregata Fridtjof Nansen u petak će se usidriti pred Splitom, izvijestili su iz američkog veleposlanstva.

Iz ambasade navode da se radi o “rutinskom posjetu” kakvu jačaju obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta, te omogućavaju mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla.

“Ovo je uzbudljiva prilika za posade Harrya Trumana i Fridtjof Nansena da upoznaju hrvatske ljude te upoznaju hrvatsku povijest i krajaobraz”, rekao je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, čiji je glavni brod upravo Harry Truman.

“Nedavno smo sudjelovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima”, dodao je.



”Posjet Splitu bit će prilika našim mornarima da iskuse što Hrvatska ima za ponuditi te će ojačati odnose s hrvatskim građanima. Uz to, naši mornari će imati priliku sudjelovati u događaju organiziranom u splitskom domu Maestral za nezbrinutu djecu, ali i posjetiti razne prirodne ljepote tijekom organiziranih tura”, stoji u priopćenju iz američke ambasade.

– Posjet Splitu bit će još jedna jedinstva prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima u Jadranu – rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjednik američkog nosača aviona.

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade istaknuo je u četvrtak kvalitetnu suradnju s američkim saveznicima i partnerima.

– Radi se o rutinskom posjetu radi logističke dopune i odmora posade broda. To će biti prilika za razgovor s našim američkim saveznicima, partnerima, za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način – rekao je Banožić, a u izjavi novinarima prije sjednice potvrdio je da će posjetiti brod 14. veljače.

Suradnja s američkom mornaricom je intenzivna, dodao je i podsjetio na održavanje njihovih brodova u brodogradilištu “Vikor Lenac”.

Veleposlanstvo SAD-a je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje za USS “Harry S. Truman”, a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

Podsjetimo, Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine koja je pod operativnom kontrolom NATO-a. Nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki nosač zrakoplova u Jadranskom moru