NATO NA ARKTIKU Kreću najveće vojne vježbe u proteklih 30 godina

Najnoviji britanski nosač zrakoplova, HMS Prince of Wales, napustio je Portsmouth kako bi predvodio NATO-ovu radnu skupinu na Arktik na najveće vježbe u Norveškoj u posljednjih 30 godina.

Nosač zrakoplova HMS Prince of Wales raspoređuje se u ulozi zapovjednog broda NATO-a za Vježbu Cold Response, velike vježbe pod vodstvom Norveške u kojima će 35.000 vojnika iz 28 zemalja zajedno djelovati u najtežim uvjetima, piše Naval News.

Na nosaču je najviše pomorsko osoblje u britanskoj Kraljevskoj mornarici – Zapovjednik udarnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu s kontraadmiralom Mikeom Utleyjem, koji će predvoditi značajnu operativnu skupinu kao dio napora NATO-a za mir i stabilnost u Europi.

– NATO je kamen temeljac obrane Ujedinjenog Kraljevstva i naša predanost savezu je apsolutna. Privilegija je biti zapovjednik pomorske komponente Ujedinjenog Kraljevstva dok sudjelujemo u ovoj vježbi pod vodstvom Norveške – kazao je kontraadmiral Mike Utley, zapovjednik britanskih udarnih snaga.

Princ od Walesa bit će na čelu moćne pomorske operativne skupine koja će, uz zrakoplovne i kopnene snage – uključujući Royal Marines Commandos – pokazati kako bi ujedinjene multilateralne snage branile Norvešku i sjeverni bok Europe od modernog protivnika.

Oko nosača zrakoplova bit će zaštitni čelični prsten, sastavljen od ratnih brodova, zrakoplova, napadnih podmornica na nuklearni pogon i pomoćnog broda za popunu Kraljevske flote. Zajedno će braniti Princa od Walesa od prijetnji iznad, ispod i na valovima cijelo vrijeme tijekom vježbi, na visokom sjeveru.

Bit će to prvi put da jedan od novih nosača Kraljevske mornarice klase Queen Elizabeth djeluje na Arktiku.

– Radujem se što ću raditi po ekstremno hladnom vremenu. Spremni smo kao tim za rad s različitim zrakoplovima u ovim teškim uvjetima i veselimo se izazovima koje će to donijeti – kazao je zapovjednik zrakoplovne eskadrile Josh Thomason.

Dok princ od Walesa odlazi na svoju misiju, zapovjednik, kapetan Steve Higham je rekao:

– Izvor je ponosa za sve naše mornare što rade s NATO osobljem pod kontraadmiralom Utleyjem kao zapovjednim brodom NATO-a. Dok plovimo kako bismo se susreli s drugim NATO jedinicama koje sudjeluju u vježbi Cold Response u Norveškoj, osoblje nosača HMS Prince of Wales spremno je nastupiti kao zapovjedni brod za NATO u najizazovnijim okruženjima.

D.G.