NATO izdao upozorenje za civilne brodove u Crnom moru: “Velika je opasnost od mina i kolateralne štete”

U sjeverozapadnom dijelu Crnog mora postoji VRLO VISOK rizik od kolateralne štete za civilne brodove. Postoje jaki pokazatelji da se povećava intenzitet vojnih operacija duž ukrajinske obale Crnog mora i u Odeskom zaljevu. Rizik od ometanja GPS-a, lažiranja AIS-a, ometanja komunikacija, elektroničkih smetnji i cyber-napada u tom području smatra se visokim. Uznemiravanje i preusmjeravanje plovidbe u tom području ne može se isključiti, upozorenje je koje je izdao NATO.

Postoji nekoliko izvješća iz otvorenih izvora o civilnim brodovima koji su izravno ili neizravno pogođeni kao posljedica ratnih zbivanja u sjeverozapadnom Crnom moru unutar ukrajinskih teritorijalnih voda i susjednih međunarodnih voda. Civilni brodovi se potiču na oprez i visoku pripravnost u tom području.

Isto tako, brodari se upozoravaju da ostanu u bliskom kontaktu s nacionalnim i lokalnim pomorskim vlastima. Brodar bi trebao temeljito dokumentirati sve incidente i prijaviti ih putem svojih odgovarajućih nacionalnih kanala i lokalnim pomorskim vlastima.

Izdan je veliki broj navigacijskih upozorenja koja pokrivaju niz područja, uključujući i minsko opasna područja. Stoga se upozorava brodare da se o tome informiraju i da se drže podalje od područja, kao i od ratnih brodova te vojnih plovila. Uvijek treba uzeti u obzir da situacija može eskalirati tijekom putovanja.

NAVAREA COORDINATOR III  (odgovoran za emitiranje upozorenja NAVAREA-e na Crnom i Azovskom moru) izdao je veliki broj navigacijskih upozorenja , koja pokrivaju niz područja, uključujući i ona na kojima je zabilježena opasnosti od morskih mina (NAVAREA III 0092/22 (CRNO MORE ) .

U nastavku možete pronaći kartu koja prikazuje UPOZORENJA NAVIGACIJI koja su bila na snazi ​​3. ožujka 2022., a koju je izdao Španjolski hidrografski ured NAVAREA COORD III:

Izvor: Španjolski hidrografski ured (Instituto Hidrográfico de la Marina, IHM)

Najnoviji popis NAVWARNS-a koji su na snazi, možete pronaći detaljnije na poveznici: NAVAREA III upozorenja na snazi ​​(defensa.gob.es)

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Estonski teretni brod potonuo u Crnom moru nakon eksplozije