Nasukani brod kod Mauricijusa prepolovljen, iscurile tone nafte

Nasukani japanski brod iz kojeg su iscurile tone nafte u blizini zaštićenih područja kod otoka Mauricijus u Indijskom oceanu prepolovio se na dva dijela, priopćili su danas tamošnje vlasti, a preostalo gorivo se razlijeva u zaštićeni okoliš koraljnog grebena.

Fotografije s lica mjesta koje su napravli vladine službe za sanaciju štete prikazuju brod koji se prepolovio na dva dijela, prenosi Associated Press.

Većina od 3.000 preostale tone goriva u brodu ispumpane su s broda tijekom prošlog tjedna, pošto su udruge za zaštitu okoliša upozorile da bi šteta na koraljnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepopravljiva.

Brod Wakashio naletio je na greben 25. srpnja, a trup mu se raspao nakon nekoliko dana od udaranja oceanskih valova.

Oko 1.000 tona goriva počelo je curiti u okoliš 6. kolovoza. Vlasnici broda, kompanija Nagashiki shippingg objavili su da se radi o zanemarivoj količini goriva koja je preostakla u brodu nakon ispumpavanja.

Iako još nisu izišli službeni rezultati istrage o tome zbog čega je brod skrenuo s kursa, istražitelji koji su intervjuirali posadu otkrivaju da je posada slavila rođendan jednog člana i da su se uputili bliže obali Mauricijusa kako bi dobili signal za internet i mobitel, neposredno prije nasukavanja na greben uz južnu obalu otoka. 58-godišnji kapetan newcastlemaxa Wakashio mogao bi se suočiti s optužbama za nemar.

Kompanija je poslala stručnjake koji pomažu u saniranju štete.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rođendanska zabava i potraga za WiFi-jem prethodili nasukavanju na koraljni greben kod Mauricijusa