Nastavak sanacije južnog zida Dioklecijanove palače

SPLIT - Grad Split nastavlja sanirati južni zid Dioklecijanove palače, a radovi će trajati nekoliko mjeseci. Riječ je o restauratorskom zahvatu na kamenoj strukturi.

Grad Split nastavlja sanirati južni zid Dioklecijanove palače, rekla je za Radio Dalmaciju voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Jasna Jerkov.

- Nastavak radova se provodi od polustupa 1 do polustupa 9, također istočnog dijela južnog pročelja. Ovim zahvatom ćemo obuhvatiti kompletan istočni dio južnog pročelja - naglasila je i kazala da će radovi trajati nekoliko mjeseci.

Riječ je o restauratorskom zahvatu na kamenoj strukturi jer se prvenstveno provodi organsko i anorgansko čišćenje, kamenu strukturu se dalje konsolidira, uklanjaju se neprimjereni materijali, kao što su cementne zakrpe i slično, dodala je.

- Rok je tri mjeseca, a nadamo se da će to biti i kraće. Očekujemo da bi to moglo biti završeno do ožujka ili najkasnije travnja - istaknula je Jerkov.

Dogodine slijedi obnova na zapadnom dijelu južnog zida, a kontinuirano se provodi sanacija na sjevernom zidu, dok je u pripremi dokumentacija i za sanaciju istočnog zida, piše Radio Dalmacija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dovršena obnova zapadnoga dijela sjevernog zida Dioklecijanove palače
Na zapadnome dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače, Grad Split dovršio je konzervatorsko-restauratorske radove, a u tijeku je izrada za nastavak obnove istočnoga dijela zida, koja se planira u 2023. godini. Po riječima voditeljice Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita…