Nastavak projekta izgradnje Zdravstvenog centra Hvar

HVAR – Radni sastanak na temu poboljšanja primarne zdravstvene zaštite i razvoja zdravstvenog turizma u Hvaru održan je u petak, 25. lipnja, u hvarskom kazalištu.

Na sastanku je projektant Baton Arifi prezentirao Idejni projekt izgradnje građevine kompleksa “Zdravstveni centar Hvar” koji je u svibnju ove godine dobio pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva te su definirani zajednički interesi u poboljšanju primarne zdravstvene zaštite i razvoja zdravstvenog turizma u Hvaru.

Izgradnja je planirana na dijelu zemljišta koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, ukupne površine 2,3 hektara na kojem bi trebali biti smješteni Dom zdravlja i hitna pomoć te lječilišni hotel s poliklinikom i centrom za rehabilitaciju. Ovim bi se osigurala primarna zdravstvena zaštita stanovnika Grada Hvara te specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita stanovnika cijelog otoka. Navedeni sadržaji su i dodana vrijednost razvoju zdravstvenog turizma te osiguranje sveobuhvatne zdravstvene zaštite za sve stanovnike, ali i turiste otoka Hvara.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost razgovora i planiranja unapređenja zdravstvenog turizma te naglasio da Vlada RH zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom prepoznaje potrebe poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga. Ponovno je iskazao potporu projektu izgradnje Zdravstvenog centra u Hvaru, zahvalivši ministrici Brnjac na prihvaćanju suradnje te svima uključenima zaželio uspješan zajednički rad.

Ministrica turizma i sporta prezentirala je planove za razvoj održivog turizma s naglaskom upravo na zdravstveni turizam, čije će prednosti osobito biti istaknute u postcovid razdoblju. Naglasila je važnost planiranja održivog razvoja destinacije te izrazila zadovoljstvo što je priprema projekta ostvarena u sinergiji Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma i Grada, naglasivši kako je Hvar idealna destinacija za realizaciju ovakvog projekta.

Foto: Grad Hvar

Hvar kao idealno mjesto za ulaganja u razvoj zdravstvenog turizma istaknuo je i župan Blaženko Boban, dodavši da uz zdravstveni turizam svakako treba ulagati u potencijal za razvoj sportskog turizma, za što Hvar ima i povijesne i klimatološke predispozicije. Osvrnuvši se na teškoće koje županija i Dom zdravlja imaju u održavanju potrebnog nivoa zdravstvene zaštite zbog nedostatka stručnog kadra, osobito na otocima, župan je izrazio zadovoljstvo razvojem projekta i najavio potporu Županije u daljnjoj realizaciji.

Dr. Dino Carić dao je kratak presjek dosadašnjih aktivnosti vladinog Povjerenstva za realizaciju projekta Zdravstveni centar Hvar, a dr. Armin Ernst kratko je predstavio način rada i ciljeve tvrtke Steward Healthcare International na području Europe, kao budućih partnera u projektu Zdravstvenog centra Hvar.

Gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak izrazio je zadovoljstvo što se ovim Hvar vraća temeljima zdravstvenog turizma postavljenima osnivanjem Higijeničkog društva u Hvaru 1868., što je ujedno bio i početak organiziranog turizma u Europi. Svjestan važnosti kvalitetne zdravstvene skrbi, Grad Hvar je od 2017. do 2019. godine imao po broju stanovnika najveći postotak ulaganja u zdravstvo u Hrvatskoj te je s ciljem dugoročnog razvoja i započeo s projektom izgradnje Zdravstvenog centra 2018. godine. Gradonačelnik je zahvalio Vladi RH, Splitsko-dalmatinskoj županiji i županijskom Domu zdravlja na potpori i suradnji te predstavnicima tvrtki Steward Healthcare International i Canberra International koji su prepoznali Grad Hvar kao kvalitetnog partnera u svojim razvojnim projektima.

Sastanak je završen potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Grada Hvara, Steward Healthcare International Ltd i sestrinske tvrtke Canberra International GmbH kojim se definira namjera pronalaženja zajedničkih interesa i istraživanja potencijalnih područja za suradnju u svezi s napretkom u pružanju zdravstvenih usluga i povezanih pitanja na otoku Hvaru.

D.G.