Nasmijani Noman i Victor novi su pulski poštari i već su osvojili srca građana

- Nama je ovo ostvarenje sna - priznaju novi djelatnici HP-a koji dolaze iz Bangladeša i s Filipina.

U modernim vremenima sve je manje i poštara, poštarskih priča i bajki, no ovo bi mogla biti jedna od njih, makar za ova dva nasmijana lica kojima raznošenje pošte ulicama Pule predstavlja jako puno.

Bangladešanin Noman Siddiqui i Filipinac Victor Jr. Landoy Matimtim pulski su poštari od prošle godine i teško im je opisati koliko su im se svidjeli i Pula i posao, donosi Istra24.

- Meni je ovo ostvarenje sna. Ne bih mijenjao ovaj posao za drugi nikada. Znate, biti poštar ustvari nije posao, to je profesija, kaže Victor s Filipina.

- Ovo je 'profesionalni' posao. Trajni. Imamo dobar kolektiv, jako nas vole na poslu i uživamo - dodaje njegov kolega Noman.

Vole Pulu, ljude i more te svoj novi život koji im se preokrenuo naglavačke i po svemu sudeći na puno bolje. A njihovi osmijesi na lica drugih ljudi također stavljaju - osmijeh. Pa makar im nosili i račune za struju.

Problema i neugodnosti nisu imali, a jedini je problem jezik jer organizirani tečajevi hrvatskog za strance u Puli ne postoje. Djelatnicima Pošte poduke su dostupne putem internih komunikacijskih kanala i, prema riječima pulskih djelatnika, vrlo su kvalitetne.

Pošiljke diljem Hrvatske svakodnevno dostavlja oko 2.000 poštara. U Hrvatskoj pošti su trenutno zaposlena 94 stranca, što predstavlja 1 posto ukupno zaposlenih. Najviše ih dolazi iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša, a nešto manje iz Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Na području Istarske županije radi 13 stranih poštara, od čega ih je devet iz azijskih zemalja.

J.T.