Nasipavaju plažu u toksičnom okruženju – Tko se usudi ovdje kupati?

SOLIN – Stanovnici jednog od najzatrovanijih mjesta u Hrvatskoj, Vranjica, ponovno su u šoku i nevjerici svjedočili nečemu za što su sigurni da nema uporišta u zakonu. Netko je, kažu, došao na ideju da se azbestom zatrovana plaža osposobi za kupače.

Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020” objavila je fotografije nasipavanja plaže Kosica na ulazu u polutok Vranjic, a koja je označena kao “crna točka” Jadrana zbog zagađenosti azbestom. U pitanju je, kažu, deponij azbesta koji se vodi kao “gradska plaža”, a čijim se nasipavanjem i stavljanjem u funkciju zapravo izravno ugrožavaju svi potencijalni kupači.

Foto: Incijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020″/Facebook

Tražili su stanovnici Vranjica da im lokalna samouprava omogući dohranu sjeverne strane obale poluotoka, mjesta gdje se Vranjičani i njihova djeca kupaju, no oni kojima su upućeni ti zahtjevi ignoriraju želje građana koji ih plaćaju.

Podsjećaju Vranjičani da su Strategijom gospodarenja otpadom RH i planom gospodarenja otpadom u RH za razdoblje 2017-2022 utvrđene lokacije visokog rizika, koje su nastale dugotrajnim i neprimjerenim gospodarenjem proizvodnim (tehnološkim) otpadom i koje svojim postojanjem predstavljaju opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. To su tzv. “crne točke” u okolišu koje su opterećene tehnološkim, najčešće toksičnim otpadom, a jedna od takvih lokacija je upravo “plaža” Kosica u Vranjicu.

Foto: Incijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020″/Facebook

Drugi problem je, kažu, nasipavanje plaže materijalom koji nije prirodan za to područje, a što je suprotno Pravilniku o gospodarskom korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ako su mještani Vranjica u pravu, a nema razloga da ne budu, pitanje je zašto gradska vlast radi to što radi. Poslali smo u solinsku gradsku upravu upit o prirodi nasipavanja navedene lokacije. Ako i kad nam pošalju odgovor isti ćemo objaviti.

K.B.