NARANČASTI METEOALARM Zbog jakog juga ne plove brojne linije prema otocima

Jako i vrlo jako jugo razlog je zbog čega Državni hidrometeorološki zavod proglasio narančasti meteoalarm za gotovo cijeli Jadran.

Na snazi je upozorenje za pomorce:

Mjestimični udari juga 35-45, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još danas i do 60 čvorova, poslijepodne će na sjevernom, zatim i na dijelu srednjeg Jadrana oslabiti. More na dijelu srednjeg Jadrana ponegdje 5, na južnom moguće i 6. Ponegdje nevere.

Zbog vjetra u prekidu su:

  • trajektna linija Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Sobra-Prapratno;
  • katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Korčula, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Vis-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Dubrovnik-Šipan-Sobra;
  • brodska linija: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Mali Lošinj – Unije – Susak.

Za danas prognostičari najavljuju oblačno, kišovito, na moru i vjetrovito vrijeme. Na Jadranu i predjelima uz njega mjestimice će biti obilne kiše, a lokalno su mogući i izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom umjeren jugozapadni i jugoistočni, u središnjim krajevima u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, a na sjevernom dijelu okrenut će na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od  od 15 do 19 °C.

D.G.