NARANČASTI METEOALARM Olujno jugo, obilne kiše, nevere i visoki valovi!

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 22. siječnja, narančasto upozorenje za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije narančasto upozorenje.

Uslijed obilnijih oborina tijekom sutrašnjeg dana na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like postoji mogućnost bujičnih poplava, te mogućnost poplavljivanja grada Ogulina, stoji u hidrološkoj prognozi DHMZ-a.

Na području zapadne obale Istre, Velebitskog kanala, Kvarnera i Kvarnerića te Dalmacije očekuje se vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području riječke regije mjestimice olujni udari juga. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Lokalno moguća obilna kiša, osobito na riječkom području. Moguće bujične poplave. Količina oborine 30-60 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Očekuje nas i iznadprosječno toplo vrijeme s najnižom temperaturom zraka na Jadranu od 9 do 13, a najvišom dnevnom uglavnom između 11 i 16 °C.

D.G.