NARANČASTI METEOALARM NA JADRANU Olujno jugo i velike količine kiše

Državni hidrometeorološki zavod je unutar sustava MeteoAlarm za Jadran izdao narančasti stupanj upozorenja i to zbog udara vjetra do 60 čvorova ili 110 km/h.

Prijepodne nas očekuje sunčano, mjestimice s maglom. Sredinom dana sa zapada naoblačenje, potom na sjevernom Jadranu kiša, a u gorskim područjima i susnježica i snijeg. Naoblačenje će do večeri zahvatiti cijelu zemlju, no suho će se veći dio dana zadržati na istoku unutrašnjosti, a oborine koja može stvarati poledicu osim u gorju, u večernjim satima može biti i u dijelovima središnje Hrvatske.

Puše jugo koje će u večernjim satima biti jako i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka duž obale i na otocima između 9 i 13 °C.

U četvrtak prognostičari najavljuju oblačno uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će najobilnije biti još u noći. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Kasno popodne i navečer u višim planinama kiša će prijeći u snijeg. Ujutro jako jugo i oštro, slabit će danju i prema večeri okrenuti na slabu do umjerenu buru. U početku će biti toplo, na moru ponegdje i iznad 15 stupnjeva. Kasno popodne umjeren pad temperature zraka.

Do kraja tjedna uglavnom će nas pratiti oblaci, a lokalno će pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, što nikako nisu dobre vijesti.

Upozorenje za pomorce:

Poslijepodne i navečer mjestimični udari juga jačat će na 35-50, u noći do 60 čvorova, dok će more jačati na 5. Navečer i u noći ponegdje nevere.

I.B.