Napustio nas je ihtiolog Neven Milišić - Čovjek koji je o moru i podmorju znao sve

Napustio nas je Neven Milišić, čovjek koji je o moru i podmorju znao sve. Tome je posvetio cijeli svoj život. Za opsežno ihtiološko djelo Sva riba Jadranskog mora, predstavljeno na Interliberu '95. u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je povelju Josip Juraj Strossmayer za najbolji izdavački pothvat iz područja prirodnih znanosti u 1994. godini.

Rođen je 21. ožujka 1939. u Sv. Kaju u Solinu. Kao srednjoškolac i student od 1955. do 1964. godine svako ljeto provodi na istočnoj jadranskoj obali i otocima, u društvu s profesionalnim ribarima, gdje upoznaje razne tajne i tehnike ribolova kao i razna ribolovna sredstva i opremu.

Nakon završetka srednje škole za primijenjenu umjetnost u Splitu (odjel primijenjene grafike), 1960. godine upisuje studij Fakulteta za tjelesni odgoj i zdravstvenu kulturu u Zagrebu. Završetkom studija zapošljava se kao profesor na srednjoj školi u Splitu, gdje radi 15 godina kao sportski pedagog.

Godine 1982. prelazi na dužnost inspektora morskog i slatkovodnog ribarstva za Dalmaciju, a 1986. na dužnost republičkog inspektora morskog i slatkovodnog ribarstva u tadašnjem Republičkom komitetu za poljoprivredu i šumarstvo u Zagrebu, da bi 1990. prešao u Ministarstvo pomorstva, također kao republički inspektor morskog ribarstva. Godine 1995. ponovno prelazi u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva – Sektor morskog ribarstva. Od 1. travnja 1997. je viši savjetnik-načelnik Odjela morskog ribarstva u Upravi ribarstva.

Zajedno s dr. sc. Pericom Cetinićem 1987. godine objavljuje priručnik za sportske ribolovce pod nazivom Sportski ribolov na moru, dok mu 2008. izlazi priručnik Udičarenje na Jadranu.

Objavio je više djela o jadranskoj fauni: Školjke i puževi Jadrana (1991., 2002.), Sva riba Jadranskog mora (1994., 2003., 2007.), Glavonošci (2000.), Ribe, rakovi, školjke i ostali živi svijet jadranskog podmorja (2006.), Tajni život jadranskog podmorja (2007.), Glavonošci, školjke i puževi Jadrana (2007.), Enciklopedija jadranskih koralja (2008.), Jadranski rakovi deseteronošci (2008.).

Za opsežno ihtiološko djelo Sva riba Jadranskog mora, predstavljeno na Interliberu '95. u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je povelju Josip Juraj Strossmayer za najbolji izdavački pothvat iz područja prirodnih znanosti u 1994. godini.

Godine 1993. u Supetru na Braču prvi puta javno predstavlja svoju bogatu malakološku zbirku jadranskih puževa i školjaka. U Solinu 1997. godine postavlja izložbu pod nazivom Malakološka fauna hrvatskog Jadrana, a svoju malakološku zbirku izlaže godinu dana kasnije u Dioklecijanovim podrumima u Splitu na Međunarodnom sajmu turizma povodom obilježavanja tisuću godina prvog spomena ribarstva u Hrvata.

Zajedno sa Stjepanom Jukićem Peladićem pokrenuo je projekt „Makrofauna Jadranskog mora“.

Cilj projekta „Makrofauna Jadranskog mora“ je da po prvi put u jednoj cjelini obraditi i prikazati sav životinjski svijet jadranskoga podmorja vidljiv ljudskome oku. Zamišljen je kao serijal od šest knjiga koje sadrže cjelovit pregled vrsta razdijeljenih u skupine:

  • Ribe
  • Glavonošci, meduze i bodljikaši
  • Rakovi
  • Školjkaši
  • Koralji i spužve
  • Crvi, ostali beskralježnjaci, morski sisavci i gmazovi.
  1. godine objavljene su prve dvije knjige.

Posljednji ispraćaj Nevena Milišića bio je na groblju Lovrinac u Splitu.

Redakcija portala Morski HR pridružuje se izrazima sućuti obitelji i prijateljima.

D.G.