2 min. čitanja

Napustio nas je ihtiolog Neven Milišić - Čovjek koji je o moru i podmorju znao sve

Napustio nas je ihtiolog Neven Milišić  - Čovjek koji je o moru i podmorju znao sve
Foto: Facebook

Napustio nas je Neven Milišić, čovjek koji je o moru i podmorju znao sve. Tome je posvetio cijeli svoj život. Za opsežno ihtiološko djelo Sva riba Jadranskog mora, predstavljeno na Interliberu '95. u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je povelju Josip Juraj Strossmayer za najbolji izdavački pothvat iz područja prirodnih znanosti u 1994. godini.

Rođen je 21. ožujka 1939. u Sv. Kaju u Solinu. Kao srednjoškolac i student od 1955. do 1964. godine svako ljeto provodi na istočnoj jadranskoj obali i otocima, u društvu s profesionalnim ribarima, gdje upoznaje razne tajne i tehnike ribolova kao i razna ribolovna sredstva i opremu.

Nakon završetka srednje škole za primijenjenu umjetnost u Splitu (odjel primijenjene grafike), 1960. godine upisuje studij Fakulteta za tjelesni odgoj i zdravstvenu kulturu u Zagrebu. Završetkom studija zapošljava se kao profesor na srednjoj školi u Splitu, gdje radi 15 godina kao sportski pedagog.

Godine 1982. prelazi na dužnost inspektora morskog i slatkovodnog ribarstva za Dalmaciju, a 1986. na dužnost republičkog inspektora morskog i slatkovodnog ribarstva u tadašnjem Republičkom komitetu za poljoprivredu i šumarstvo u Zagrebu, da bi 1990. prešao u Ministarstvo pomorstva, također kao republički inspektor morskog ribarstva. Godine 1995. ponovno prelazi u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva – Sektor morskog ribarstva. Od 1. travnja 1997. je viši savjetnik-načelnik Odjela morskog ribarstva u Upravi ribarstva.

Zajedno s dr. sc. Pericom Cetinićem 1987. godine objavljuje priručnik za sportske ribolovce pod nazivom Sportski ribolov na moru, dok mu 2008. izlazi priručnik Udičarenje na Jadranu.

Objavio je više djela o jadranskoj fauni: Školjke i puževi Jadrana (1991., 2002.), Sva riba Jadranskog mora (1994., 2003., 2007.), Glavonošci (2000.), Ribe, rakovi, školjke i ostali živi svijet jadranskog podmorja (2006.), Tajni život jadranskog podmorja (2007.), Glavonošci, školjke i puževi Jadrana (2007.), Enciklopedija jadranskih koralja (2008.), Jadranski rakovi deseteronošci (2008.).

Za opsežno ihtiološko djelo Sva riba Jadranskog mora, predstavljeno na Interliberu '95. u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je povelju Josip Juraj Strossmayer za najbolji izdavački pothvat iz područja prirodnih znanosti u 1994. godini.

Godine 1993. u Supetru na Braču prvi puta javno predstavlja svoju bogatu malakološku zbirku jadranskih puževa i školjaka. U Solinu 1997. godine postavlja izložbu pod nazivom Malakološka fauna hrvatskog Jadrana, a svoju malakološku zbirku izlaže godinu dana kasnije u Dioklecijanovim podrumima u Splitu na Međunarodnom sajmu turizma povodom obilježavanja tisuću godina prvog spomena ribarstva u Hrvata.

Zajedno sa Stjepanom Jukićem Peladićem pokrenuo je projekt „Makrofauna Jadranskog mora“.

Cilj projekta „Makrofauna Jadranskog mora“ je da po prvi put u jednoj cjelini obraditi i prikazati sav životinjski svijet jadranskoga podmorja vidljiv ljudskome oku. Zamišljen je kao serijal od šest knjiga koje sadrže cjelovit pregled vrsta razdijeljenih u skupine:

  • Ribe
  • Glavonošci, meduze i bodljikaši
  • Rakovi
  • Školjkaši
  • Koralji i spužve
  • Crvi, ostali beskralježnjaci, morski sisavci i gmazovi.
  1. godine objavljene su prve dvije knjige.

Posljednji ispraćaj Nevena Milišića bio je na groblju Lovrinac u Splitu.

Redakcija portala Morski HR pridružuje se izrazima sućuti obitelji i prijateljima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.