Napustio nas je genije podmorske fotografije, Srđan Vrančić

Fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix Srđan Vrančić Vrana iznenada je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener, prenosi Jutarnji.

Nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama.

Srđan Vrančić je rođen 1. rujna 1965. godine u Rijeci. Fotografijom se aktivno počeo baviti 1979., a prve je radove objavio početkom 80-tih u omladinskom listu “Val”.

Vrančić je bio strastveni ronilac i zaljubljenik u podvodnu fotografiju, te je sudjelovao u brojnim akcijama čišćenja podmorja. Trebao je sudjelovati i u sljedeće dvije akcije Pogleda u plavo, ovog tjedna u Dubrovniku i za vikend na Brijunima, ali smrt je nažalost bila brža.

Srđan je osvojio Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2017., a iste je godine na Kupu Hrvatske bio drugoplasirani. Bio je sudionik ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activité Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti.

Dobitnik je Velebitske degenije (2020), za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014).

Njegove genijalne fotografije krasile su i stranice našeg portala.

Obitelji, kolegama i prijateljima izražavamo najdublju sućut.

I.B.