Napreduju radovi na rekonstrukciji ribarske luke Klenovica

RIJEKA – Klenovica, malo mjesto između Senja i Novog Vinodolskog, uskoro bi trebao dobiti novu luku s 43 nova veza za lokalno stanovništvo. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 4,8 milijuna kuna, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.

Postojeća luka nema gatove pa su plovila vezana na obalni rub ili na sidrenom vezu. Izgradnjom novih gatova plovila bi se izmjestila u zaštićeniji dio akvatorija prema jugozapadnom dijelu čime bi se dobili novi vezovi.

Foto: PGŽ

– Rekonstrukcija LOJP Klenovica u prvoj fazi je počela 2012. i završila je 2018. godine. Uključivala je lukobran i dio obale, nakon čega je projektiran sekundarni lukobran s proširenjem operativne obale. Druga faza su završni radovi koji uključuju fiksne pontone kojima će se dobiti 43 veza – izjavio je ravnatelj ŽLU Velimir Antić.

Radove izvodi tvrtka GP KRK d.d. s koperantom BSK Comerce d.o.o. iz Rijeke. Nadzor nad radovima provodi tvrtka FAB-ING d.o.o. iz Crikvenice. Projektant je tvtka Rijekaprojekt d.o.o. iz Rijeke.

Lokaciju je obišao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je tom prilikom uručio županijsko priznanje ribaru Mladenu Komadini, koji je uz kapetana Ispostave iz Novog Vinodolskog Želimira Zoričića i ribara Denisa Cvitkovića, sudjelovao u akciji spašavanja dvojice ribara iz olujnog mora krajem prosinca 2021. Unesrećeni ribari otisnuli su se u drvenoj brodici iz Crikvenice za Dalmaciju. Probleme su počeli primjećivati kod Klenovice, kada je došlo do prodora mora u brodicu, a kako ispumpavanje nije bilo dovoljno, brodica je počela tonuti nakon čega su ribari završili u moru.

Mladen Komadina pomogao je u koordinaciji prihvata brodolomaca i pronalasku plovila za akciju spašavanja. Primivši priznanje, zahvalio je županu Komadini istaknuvši kako je jako ponosan na uspješnu akciju u kojoj su spašena dvojica ribara.

J.K.