Napreduje najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe

SPLIT - Radovi na Nastavnom regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici dobro napreduju. U objektu će se osposobljavati vatrogasci iz Hrvatske, ali i iz cijele Europe.

Iz središta u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a centar će imati i simulacijske objekte kao i mogućnost organiziranja vježbi, seminara za naprednu obuku te pokaznih vježbi spašavanja civila.

Prizemlje se sastoji od 13 garaža za vatrogasna vozila, svlačionice i sanitarnih čvorova. Na katu će biti 15 četverokrevetnih smještajnih jedinica, odnosno sobe za odmor i učionice, dok je uz istočni dio zgrade smješten vatrogasni toranj povezan s tunelom u podrum zgrade.

Gradilište su u petak obišli župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Ovaj objekt, koji je ujedno i najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe, gradi se u sklopu projekta FIRESPILL, koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska i okuplja 14 partnera iz dvije susjedne zemlje uključujući i Javnu ustanovu RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ističe kako će se u ovom objektu osposobljavati vatrogasci iz Hrvatske, ali i iz cijele Europe.

- Već danas imamo najave i njemačkih vatrogasaca koji će tijekom ove godine dolaziti na obuku ovdje u Hrvatsku - rekao je Tucaković.

B.K.