NAPREDAK ILI DEVASTACIJA? Hotel u Postirima podijelio javnost i struku

POSTIRA – U malom ribarskom mjestu Postira na Braču izgradnja velikog hotela izazvala je žustre rasprave ovoga ljeta. Zagovornici projekta vide ga kao zalog za budućnost koji donosi nova radna mjesta, a kritičari, pak, kao devastaciju kojom će se uništiti održivi turizam u Postirima.

Do ovoga ljeta o Postirima na otoku Braču uvijek se govorilo u superlativima – malo ribarsko mjesto s oko 1500 stanovnika u kojemu se dobro živi. Rade svi koji mogu i žele, a jedna od rijetkih preostalih tvornica ribe zapošljava 330 ljudi. Gotovo svi bave se i poljoprivredom, posebno maslinarstvom. Postirani su i od maslina napravili brend pa im dolaze turisti iz cijeloga svijeta na Svjetsko prvenstvo u branju maslina, prenosi HRT.

Turizma je isto točno koliko treba, još samo da je malo produljiti sezonu. Čini se da su uspjeli sve uravnotežiti i biti primjer održivog turizma te ugodnog života u malom otočnom mjestu.

“Tik uz more – hotel na četiri kata s 230 soba”

A onda je ovo proljeće u uvali Prja, tik uz more i tek minutu hoda udaljen od rive, niknuo hotel na četiri kata s 230 soba.

– Svatko tko ga vidi, vidi da je to jednostavno predimenzionirano i da ovakva arhitektura u našem malom mistu ne stoji. To je stvarno van svih gabarita, rekao je Nikola Matulić, nezavisni vijećnik općine Postira.

Hotel je naravno bio i glavna tema razgovora, a nerijetko i rasprava među mještanima i vikendašima jer nemaju svi isto mišljenje. Na pitanje što misle o novom hotelu, kažu:

– Da je to sve lijepo, da se nešto događa novo, da će se zaposliti ljudi, a oni koji dolaze u Postire na deset dana i imaju pravo tražiti da ostane onako kako je, mislim da je to glupo, a takvih jako puno ima po medijima, kaže Fanica Jelinčić.

– Da je malo glomazan je, ali s ove strane ni ne vidiš to toliko – kaže Tomislava Koić.

– Bilo je bolje da je ostala tvornica. Došla je promjena i treba se prilagoditi toj promjeni, dodaje Jakša Vlahović.

– Čini mi se da je dobar, a što će biti na kraju, ne znam. Za sada mi ne izgleda loše. Netko se buni da je veliki – netko da je mali, kaže Tonči Petković.

Marović: Hotel je za mjesto pozitivna stvar

Tko će raditi, kako će se riješiti pristupna cesta, hoće li tih novih 500-tinjak turista promijeniti sliku Postira, hoće li si domaći ljudi moći priuštiti kavicu s pogledom, je li hotel mogao biti manji, izgledati drukčije?  Sve su to pitanja za mladog načelnika Sinišu Marovića.

– Definitivno da će se ovaj hotel susresti s nekim problemima i pitanjem radne snage, no ja ne bih rekao da su to problemi, nego izazovi i mogućnosti za mještane i za cijeli otok, jedna pozitivna stvar – smatra načelnik Marović.

Elizabeta Biočina/M.M./Puls/HRT