NAPOKON STIGLA ZIMA Bura diljem obale, pahulje na Makarskoj rivijeri i nekim otocima

Pred sam kraj kalendarske godine napokon stiže prava zima. Snijeg je od sinoć padao na višim planinsko-brdskim područjima, a jutros se poneka pahulja mogla vidjeti na Makarskoj rivijeri, pa čak i na nekim otocima zadarskog arhipelaga.

Makarsko primorje biježi udare bure do 108 km/h, a olujni udari su i u Splitu te dosežu 80 km/h.

Državni hidrometeorološki zavod je uključio narančasti meteoalarm za cijeli Jadran zbog bure koja će ponegdje biti i olujna. Izdano je i upozorenje za pomorce zbog udara vjetra između 35 i 60 čvorova.

Do kraja dana puhat će bura i sjeverni vjetar 16-32, zapadno od Istre do 22 čvora. More 3-4, na otvorenom ponegdje u jačanju na 5. Vidljivost 20 km. Promjenljivo oblačno, na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje mogućnost za kišu.

Iz Hrvatskog autokluba javljaju da je zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na dijelu dionice autoceste A1, između tunela Bristovac i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h zbog olujnog vjetra.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u unutrašnjosti. Mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog odrona na Jadranskoj magistrali (DC8) između Ruskamena i Lokve Rogoznice vozi se kroz odmorište uz privremenu prometnu signalizaciju (semafore), a u Slanom (Banja) vozi se jednim trakom, naizmjence.

Zbog vode na kolniku zatvorena je županijska cesta ŽC3156 Žažina-Mala Gorica (na makadamskom dijelu ceste). Obilazak je: Žažina-Petrovac-Mala Gorica.

U pomorskom prometu, u prekidu je trajektna linija 435 Zadar (Gaženica) – Iž (Bršanj) – Rava – M. Rava.

Ticanje luka M. Rava i Rava obavit će se u nedjelju 29.12.2019. sa polaskom iz Zadra(Gaženice) u 15:30 sati. Povratno putovanje iz M. Rave je u 18:15 a iz Rave u 18:35 sati.

I.B.