Napokon skinute skele - Splitska predivna Papalićeva palača uskoro u 'novom ruhu'

SPLIT - Palača obitelji Papalić, svojom je ljepotom i posebnošću bila svojevrsni uzor ostalim splitskim zgradama druge polovice 15. stoljeća.

Foto: Muzej grada Splita

Ova palača u cijelosti odgovara tipu mletačke gotičke stambene palače, a karakterizira je dvorište koje osigurava privatnost, prizemlje namijenjeno gospodarskim skladištima i velika dvorana na prvome katu (piano nobile) do koje vodi kameno nenatkriveno stubište.

U veliku dvoranu Papalićeve palače, u kojoj su se krajem 15. stoljeća počeli sastajati splitski humanisti na čelu s Markom Marulićem, ulazilo se kroz ukrašena vrata na vrhu dvorišnih stuba.

Vrata bez lunete uokvirena su vijencem zavinutoga  konopa koji se smatra uobičajenim ukrasom radionice Jurja Dalmatinca. Na nadvratniku ulaza u dvoranu smješten je mali grb obitelji Papalić između natpisa HAEC QVIBUS IANCI – CVI FORTUNA FAVEBIT ili u prijevodu: Ovo su Ivanove riječi: "Sreća će mu biti naklonjena".

Ovaj tjedan su restauratori skinuli zaštitnu mrežu sa skele kako bi mogli u potpunosti dovršiti radove na restauraciji. Pročelje nam se počinje otkrivati u svom novom/starom sjaju, ponosno su najavili iz Muzeja grada Splita.

I.B.