Napokon prekinut štrajk pomoraca – Ljudi konačno mogu s otoka na kopno

Sindikat grčkih pomoraca pristao je na novi kolektivni ugovor s grčkim brodarima čime je prekinut 96-satni štrajk zbog kojeg je dio grčkih otoka danima bio odsječen od kopna.

Štrajk je počeo u petak, 10. prosinca nakon što grčki brodari nisu pristali na povećanje određenih prava pomoraca, a jučer je održan i prosvjed u Pireju. Štrajkaši su tražili povećanje plaća u sklopu dvogodišnjeg ugovora, a upozorili su i na druge probleme s kojima se suočavaju pomorci u Grčkoj – od nikakvog osiguranja, malih plaća, još manjih mirovina do rasta nezaposlenosti i neprijavljenog rada.

Sindikat upozorava da pomorci nisu dobili nikakva povećanja u prošloj i u ovoj godini, te da je posljednje povećanje plaća od tek 1% bilo 2019. godine. Brodari su, tvrdi sindikat, predložili da 2020. ne bude nikakvih povećanja, a da se u ovoj godini digne plaća pomoraca za 1%, ali bez prava na retroaktivnost.

Zbog štrajka pomoraca mnogi grčki otoci bili su danima odsječeni od kopna, a sindikat je u međuvremenu pozvao i grčku vladu da se uključi u pregovore za socijalna prava pomoraca. Kasno sinoć ipak je postignut dogovor sindikata i brodovlasnika, piše The Maritime Executive.

– Nismo potpuno zadovoljni konačnim dogovorom s poslodavcima i povećanjem plaće od 3%, no s obzirom na cjelokupnu situaciju u zemlji i svijetu, ovo rješenje je prihvatljivo – poručili su iz sindikata grčkih pomoraca.

J.K.