Napokon pravda i dugo čekani novac za radnike Dalmacijavina!

SPLIT - Svih 552 bivših radnika dobit će više od 8,6 milijuna eura potraživanja kojeg čekaju više od 10 godina od stečaja nekadašnjeg splitskog diva.

Vlada će donijeti odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnog vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a istodobno će ona postati vjerovnik prvog višeg isplatnog reda i naplatiti se od sredstava koja se nalaze na zaštićenom računu Trgovačkog suda u Splitu, a koja su dobivena prodajom imovine u stečaju, donosi Jutarnji list. Cijeli postupak isplate radnicima trebao bi se odviti kroz mjesec, mjesec i pol, a radnici će morati dostaviti potvrde stečajnog upravitelja o svojim potraživanjima.

Muke po Dalmacijavinu

Podsjetimo, rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 10. svibnja 2012., podsjetimo, otvoren je stečajni postupak nad nekadašnjim splitskim gigantom, tvornicom za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića. Nakon otvaranja stečajnog postupka, na prvoj sjednici Odbora vjerovnika, a koja je potvrđena odlukom vjerovnika na ispitnom i izvještajnom ročištu, stečajni upravitelj je bio ovlašten nastaviti s vođenjem poslova dužnika odnosno s proizvodnjom zbog održavanja vrijednosti imovine i očuvanja brandova, lakšeg pronalaska kupca za nekretnine, te zapošljavanja radnika.

Nastavak proizvodnje imao je očito pozitivne učinke u očuvanju radnih mjesta jer je s 232 radnika zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme, a zapošljavani su i sezonci. Zbog te je odluke stečajni dužnik uspio sačuvati brandove i vratiti svoje tržišne pozicije koje su bile izgubljene gašenjem proizvodnje prije stečaja.

No, tu mukama nije kraj. Nastavkom proizvodnje u tijeku stečajnog postupka nastale su nove obveze Dalmacijavina pa su pokrenuti ovršni postupci, što je u konačnici rezultiralo blokadom računa,

Neki od radnika koji su u stečajnom postupku potraživali novce, pravdu međutim nikada nisu dočekali jer su u međuvremenu preminuli.

J.T.