NAPOKON ODSUKAN Godinu i pol je trebalo institucijama da ga uklone, kad vlasnici nisu htjeli

VINIŠĆE – Trebalo je gotovo godinu i pol dana, da se nasukana podrtina katamarana u Vinišću pored Trogira ukloni s mjesne plaže. Podsjetimo, katamaran njemačkih državljana stoji nasukan na sredini plaže u Vinišću još od od 21. prosinca 2019. godine i unatoč apelu građana i javnim objavama na našem portalu u više navrata, nije se dogodilo apsolutno ništa.

Lučki kapetan u Splitu Željko Kuštera kaže da su u više navrata pokušali doći do vlasnika i da je problem što se radi o stranom državljaninu iz Hamburga.

Foto: Čitatelj

Rješenje o uklanjanju koje su u dva navrata pokušali preko Generalnog konzulata Republike Hrvatske u tom njemačkom gradu dostaviti, vlasnik nije podignuo, pa ni brod, kako kaže, nisu mogli podići, jer bi se vlasnik mogao javiti s tvrdnjom da njegov brod vrijedi milijune.

Prema rješenju koje je izdano nakon gotovo godinu i pol dana od ostavljanja plovila na plaži, Uprava sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split nalaže tvrtki Plovput da katamaran mora ukloniti najkasnije do 16. ožujka.

Foto: Čitatelj

Ali ni Plovput nije to mogao napraviti u roku, pa su tražili dodatno produljenje za više od mjesec dana i to, kako su pojasnili: “zbog objektivnih okolnosti osiguranja dokaza te osiguranja ljudstva i mehanizacije za uklanjanje podrtine”.

U rješenju objavljenom 16. veljače 2021. stoji da se opravdano mogu očekivati velike štetne posljedice za morski okoliš, obalu ili povezane interese, ugrožavati pomorske djelatnosti u obalnom području, kao i druge gospodarske interese koji predstavljaju osnovne izvore prihoda osobama koje se njima bave te kao najvažnije ljudske živote i dobrobit obalnog područja, uključujući očuvanje živih morskih bogatstava te flore i faune.

Ono što je najvažnije, ovaj brod više neće predstavljati opasnost za ljude i morski okoliš, ali da su to mogli riješiti puuuuno prije – mogli su…

Foto: Čitatelj

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NASUKAN GODINU I POL DANA Napokon najavljeno uklanjanje katamarana s plaže u Vinišću