NAPOKON DOBILI STRUJU “Položili smo podmorski kabel i Premuda je prosvitlila”

PREMUDA – Podmorski kabel kojeg su prema otoku Premudi prije dva tjedna počeli postavljati izvođač radova Krka submaris iz Splita, u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, napokon je spojen na strujnu mrežu i otok ima struju, potvrdio nam je to Hrvoje Krstulović, predstavnik Krka submaris.

– Evo konačno prema prethodnoj najavi kad smo položili podmorski kabel, jučer je pušten u rad i Premuda je prosvitlila – kazao nam je Hrvoje Krstulović.

Podsjetimo, stanovnici Premude su od prosinca bez redovne opskrbe električnom energijom, koja im je stizala izmjenično agregatima ili krpanjem postojećeg sustava, a prijelomna točka bio je kvar od 24. veljače u 5:58 sati, na dionici kabela na oko 4 km od otoka Silba, na dubini od približno 40 metara.

– Ovaj projekt je hitna intervencija jer je postojeći stari kabel za Premudu oštetio i pokidao ribarski brod i ljudi su na agregatu od 24. veljače. Našli smo sredstva i kabel i spojili. To je 70-ak tona novog kabela. Vrijednost samog kabela je oko 5 milijuna kuna, plus priobalje i polaganje, znači sve skupa oko milijun eura – ispričao nam je voditelj tima za polaganje podmorskog kabela iz Hrvatske elektroprivrede, Hrvoje Jelić.

– Sad smo mirni za sljedećih 50-ak godina, i na Premudi više ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kompleksno je postavljanje svakog, a pogotovo ovakvog kabela. Da nemamo svoja sredstva i organizaciju s kooperantima, ovo bi koštalo duplo više. Brod polagač bi koštao sto tisuća eura na dan. Zamislite da smo ih morali naručiti iz Njemačke primjerice – govori nam Jelić, pojašnjavajući koliko je važno u Hrvatskoj imati infrastrukturu za komplicirane i skupe radove, poput ovog, a koji otočanima znače dostojanstven život.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Za desetak dana struja na Premudi, postavlja se novi podmorski kabel sa Silbe