NAPLATA PROLASKA PORED BRIJUNA Mali brodari tvrde da su prevareni

BRIJUNI – I ove se godine nastavlja polemika između Nacionalnog parka Brijuni i brodara oko naplate prolaska pokraj Brijuna.

– Ako na Brijune dovedemo jedan brod s recimo 100 putnika time Nacionalnom parku omogućimo tri tisuće kuna zarade. Znači, svodi se na to da mi njima moramo platiti da bi oni još i zaradili! – kaže predsjednik Udruge malih brodara Istarske županije Pavle Orešnik, nakon sastanka u Županijskoj komori Pula.

Naime, u ponedjeljak je održan sastanak u HGK – Županijskoj komori Pula na temu stupanja na snagu Pravilnika o koncesijskim odobrenjima na zaštićenom području u 2021. godini, piše Glas Istre.

Konkretno, cilj sastanka bio je upoznavanje s odredbama Pravilnika te razgovor o uvjetima naplate za obavljanje gospodarske djelatnosti na području Nacionalnog parka Brijuni.

Podsjetimo, početkom prošle sezone mali brodari su prosvjedovali zbog višegodišnjeg spora s upravom Nacionalnog parka zbog visine naplate prolaska pokraj Brijuna.

Dvije su se strane na kraju ipak dogovorile i pronađeno je privremeno kompromisno rješenje.

Naime, Upravno vijeće Brijuna donijelo je odluku da se naplata koncesije prepolovi slijedom izvanrednih pandemijskih okolnosti. Također, krajem prošle godine objavljen je i javni poziv radi podnošenja zahtjeva za smanjenje naknade s dokazima o smanjenim prihodima.

Međutim, predsjednik Udruge malih brodara Istarske županije Pavle Orešnik tvrdi su na kraju sezone brodari bili prevareni te napominje da je bilo dogovoreno smanjenje naplate i da će se omogućiti plaćanje nakon završetka turističke sezone.

Međutim, svima su na kraju poslane ovrhe i računi od 8 tisuća kuna, tvrdi Orešnik.

I.B.