NAPETOST NA VRHUNCU Kineska vojska započela 'strateške' vježbe i okružila Tajvan

PEKING - Kineska Narodna oslobodilačka vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana, izvijestila je u četvrtak kineska državna televizija.

Vježbe, raspoređene na šest lokacija, završit će u podne u nedjelju. Vježbe su uslijedile nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, posjeta koji je osudio Peking, a koji tvrdi da je taj samoupravni otok ustvari njegov, piše Reuters.

Područja vježbi obuhvaćaju otprilike 12 nautičkih milja teritorijalnih voda na koje Tajvan polaže pravo - nešto što tajvanski dužnosnici kažu da dovodi u pitanje međunarodni poredak i predstavlja blokadu njegovog morskog i zračnog prostora.

- Lokacije vježbi su do sad bez presedana - rekao je Meng Xiangqing, profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu, kineskoj državnoj televiziji, ističući kako bi se zapravo lako mogla odvijati stvarna vojna operacija protiv Tajvana.

- Kineske snage u dva područja u blizini sjeverne obale Tajvana potencijalno bi mogle zatvoriti Keelung, glavnu luku, dok bi udari mogli biti pokrenuti iz područja istočno od Tajvana ciljajući vojne baze u Hualienu i Taidongu, rekao je.

- "Vrata" Kaoshiunga također bi mogla zatvoriti kineska vojska s jugozapadne obale - konstatirao je Meng.

Osim ovih opservacija, i zajvanski dužnosnici također ističu da vježbe krše pravila Ujedinjenih naroda, da se ovim  vježbama ustvari napada teritorijalni prostor Tajvana i da čitava situacija predstavlja izravan izazov slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi.

Oko 14 sati po lokalnom vremenu Kina je lansirala nekoliko balističkih projektila Dongfeng u vode oko sjeveroistočne i jugozapadne obale Tajvana. Ministarstvo obrane priopćilo je da je taj čin aktivirao i povezane obrambene sustave, kako piše BBC.

Glasnogovornik tajvanske vlade rekao je da je Kina hakirala i web stranice ministarstva obrane, ministarstva vanjskih poslova i predsjedničkog ureda.

- Kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana je zakonito - rekao je kineski Ured za tajvanska pitanja sa sjedištem u Pekingu, a kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je posjet Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i vrlo iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, izvjestila je državna televizija.

Analitičari se uglavnom slažu da je ovaj potez izrazito provokativan, i da je Kina ovim vježbama "otišla dalje nego ikad prije", kako opisuje Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija američkog Pacifičkog zapovjedništva.

I.G.