Nakon više od desetljeća EU i SAD dogovorili nastavak trgovine školjkašima

BRUXELLES – Europska unija i Sjedinjene Američke Države složile su se obnoviti trgovinu dagnjama, školjkama i kamenicama od kraja veljače nakon što je ista zaustavljena prije više od deset godina, što je korak naprijed u poboljšanju transatlantskih odnosa.

Trgovina školjkama stala je 2011. zbog razlika u pravilima o sigurnosti hrane, ali će se transatlantski izvoz u početku nastaviti za Nizozemsku i Španjolsku te američke savezne države Massachusetts i Washington, priopćile su dvije strane u petak.

Proizvođači školjaka u drugim američkim državama i zemljama članicama EU-a mogu podnijeti zahtjev za izvozno odobrenje prema sporazumu kroz pojednostavljeni regulatorni proces kojeg su uspostavili Američka uprava za hranu i lijekove i Opća uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije, poznata kao DG SANTE, piše Reuters.

Ured američkog trgovinskog predstavnika priopćio je kako su dvije strane u petak zaključile pregovore. Europska komisija, koja nadzire trgovinu za 27 zemalja EU, rekla je da je sada usvojila relevantno zakonodavstvo.

Komisija i američka Uprava za hranu i lijekove proveli su revizije 2015. i, nakon godina rasprava, preporučili su da se sustavi sigurnosti hrane za sirove mekušce u američkim državama i zemljama EU-a mogu smatrati ekvivalentnim.

Foto: Unsplash

Komisija je rekla da bi se mogućnosti trgovanja mogle proširiti na više zemalja EU-a u budućnosti prema pojednostavljenom postupku odobrenja dogovorenom između dviju strana, što je prvi put da je američka agencija pristala na takav proces.

Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis u priopćenju je rekao kako su obje strane naporno radile na rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja.

– To pokazuje da se naši napori u stvaranju pozitivnog trgovinskog programa sa Sjedinjenim Državama koji gleda u budućnost isplate – rekao je.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da sporazum predstavlja pozitivan korak u trgovinskim odnosima SAD-a i EU.

Godine 2020. Sjedinjene Države bile su jedan od najvećih svjetskih izvoznika morskih plodova, s globalnom prodajom od 4,5 milijardi dolara. Prošle godine je izvoz morskih proizvoda u EU premašio 900 milijuna dolara.

Foto: Unsplash

Američka predstavnica Suzan DelBene rekla je da je dogovor pozitivan iskorak za njezinu matičnu državu Washington i da će podržati industriju koja u njenoj državi izravno zapošljava preko 3200 stanovnika.

– Prije ovog zamrzavanja trgovine, Washington je izvozio stotine tisuća funti školjki u Europsku uniju godišnje, kazala je DelBene.

Nakon izborne pobjede američkog predsjednika Joea Bidena u studenom 2020., Europska unija je također ukinula EU carine na američke jastoge u zamjenu za smanjene američke carine na izvoz keramike i gotovih jela iz EU, u vrijednosti od 200 milijuna dolara godišnje.

D.G.