NAKON TJEDAN DANA Prekinuta aktivna potraga za nestalim pomorcima

Aktivna potraga za nestalih sedam pomoraca među kojima i hrvatskog kapetana broda Bourbon Rhode Dina Miškića, večeras je zaustavljena, priopćili su francuski mediji ovu šokantnu informaciju, potvrđenu od strane službenih vlasti francuske prefekture Martinique.

– Nakon tjedan dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i ako je potpuno opremljen, uvelike je premašeno. A od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo – kazao je ravnatelj Regionalnog operativnog centra za nadzor i spašavanje West Indies Gvajane (CROSSAG) Philippe Bricquer.

Rezultat potonuća luksemburškog tegljača tijekom uragana Lorenzo 26. rujna bila su 3 preživjela, 4 mrtva i 7 nestalih mornara.

Dvanaest trgovačkih brodova, fregata Le Ventose, uz deset letova francuskih i američkih zrakoplova, sudjelovalo je u pretraživanju područja veličine 110.000 km2, 1.200 milja istočno od Martiniquea.

Podsjetimo, kompanija Bourbon je cijelo vrijeme potrage za preživjelima redovito na svojim stranicama dnevno izvještavala o rezultatima potrage. Posljednje izvješće objavljeno je 2. listopada u 16 sati, kad je potvrđena smrt četvrtog člana posade potonulog broda.

– Sad ćemo emitirati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da nam dostavljaju nove informacije  – dodaje Philippe Bricquer.

Povlači se i fregata Ventôse, koja je aktivno sudjelovala u potrazi s helikopterom “Pantera”. Podsjetimo, fregata je prihvatila tri spašena mornara i četiri pronađena tijela. Francuski vojni brod sad kreće prema mornaričkoj bazi u Fort-de-Franceu. Točan datum njegovog dolaska ne objavljuje se iz povjerljivosti vezanih za obitelji žrtava.

No, ovo ne znači i konačan prekid potrage za nestalima. CROSS West Indies-Gvajana od sad će redovno emitirati poruke brodovima koji plove u krugu potonuća Bourbon Rhode-a. Oni će biti obaviješteni o situaciji kako bi adekvatno reagirali i prenijeli CROSS-Antili-Gvajani bilo koju novu informaciju.

Nije nemoguće i ne treba gubiti nadu u pronalazak preostalih članova posade, uključujući i našeg kapetana.

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO Transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: „Valovi su 10 metara, nemoguće je lansirati splavove“

D.G.