Nakon priloga HRT-a s vrtićkom djecom u plovilu doznajemo: Trebaju li djeca imati obučene prsluke za vrijeme plovidbe?

Pitanje nošenja prsluka za spašavanje tijekom plovidbe na otvorenim plovilima, nije samo pitanje zakonske obaveze, već sigurnosti i naposljetku osnovama spašavanja života, pogotovo u zimskim mjesecima. Kad su u pitanju najmlađi, posebno djeca od kojih mnogi ne znaju ni plivati, onda je to pitanje i zdravog razuma. Nakon što je u emisiji More HRT-a od 21. siječnja objavljen prilog o vrtićkoj djeci koja plove jednim takvim plovilom, ali bez prsluka, javilo nam se nekoliko čitatelja koji se pitaju, je li ovo uopće i zakonski dozvoljeno? Doznali smo odgovor.

- Željela bih ukazati na jedan apsolutno neprimjeren prilog u emisiji HRT 1 More , Studio Pula (21. 1.2024.), pa pogledajte zadnji prilog o vrtićkoj djeci. Djecu iz vrtića u prilogu  voze u brodu. Njih osmero. I niti jedno dijete nema zakonom obavezni prsluk. Apsolutno nedopustivo, a još gore da isto prikažu u udarnom terminu na HRT 1 u vrlo gledanoj emisiji - piše nam ogorčena čitateljica.

- Zanima me je li kod nas zakonski obavezno nošenje prsluka, barem kad su djeca u pitanju? Referiram se na prilog objavljen na HTV-u u emisiji More. Naime, ne želim ni zamisliti scenarij u kojem moraš spašavati jedno, a kamoli više djece, mahom neplivača. Možete li to istražiti? - pita nas drugi čitatelj.

Padom u more, naročito hladno, kakvo je ovih dana, tijelo doživi temperaturni šok, a namočena odjeća postane teška, otežava se kretanje kroz more i brzo umara. Prslukom za spašavanje održava se tijelo na površini, drži glavu iznad morske površine čak i kada je čovjek u nesvijesti, čuva dragocjenu energiju i omogućava znatno duži boravak u moru. Naravno, ne daje puno jamstvo sigurnosti, ali znatno povećava šanse uspješnog spašavanja. Nadalje, svi prsluci za spašavanje opremljeni su tako da su lako uočljivi na moru, pa i po mraku, što dodatno doprinosi bržem pronalaženju.

Foto: Depositphotos

Tragom ove vijesti, od lučkih kapetana doznajemo da su prsluci obavezni, no kako oni bez nadležnih ne smiju davati izjave, upit smo poslali u Sektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, promete i infrastrukture. Odgovor prenosimo u cijelosti:

"Točkom 4.1.7. Dodatka 10 Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama (NN 13/20 i 52/20) propisano je kako brodice moraju biti opremljene prslucima za spašavanje za sve osobe koje se nalaze na brodici (odrasli i djeca).

Vezano uz konkretnu situaciju, brodica je trebala biti opremljena sa onoliko prsluka za djecu koliko se djece u tom trenutku nalazilo na brodici, kao i sa dostatnom onoliko prsluka za odrasle, koji su se nalazili na toj istoj brodici.

Kada govorimo o obvezi nošenja prsluka za vrijeme plovidbe, ista je propisana samo za brodice čija je maksimalna brzina veća od 20 čv, točka 3.1.73. Dodatka 10 Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama", stoji u odgovoru Ministarstva mora.

Svaki zapovjednik plovila, pa i onog najmanjeg, odgovara za svoje putnike i posadu te prema svojoj procjeni u bilo kojem trenutku može zatražiti da netko ili svi navuku prsluke za spašavanje, naravno, ukoliko to ovi nisu već i sami učinili. Kako na brodu nema demokracije, tako je normalno da zapovjednik ima autoritet i da ga se posluša. Je li trebao to napraviti i ovaj zapovjednik plovila? Procijenite sami...

Prilog sa spornim kadrovima nalazi se na 22.33 minuta u videu niže.

Jurica Gašpar