Nakon oporavka na slobodu puštena crikvenička sova ušara

CRIKVENICA – Još jedna lijepa vijest stiže nam sa crikveničkog područja, gdje je koncem prošlog mjeseca spašena iscrpljena sova ušara. Ova veličanstvena ptica jučer poslijepodne puštena je natrag u prirodu.

Sova ušara najveća je europska sova, a ove je godine po izboru udruge BIOM proglašena i pticom godine. Spada u ugrožene vrste, a najčešće stradava od strujnog udara na električnim vodovima, krivolova te namjernog ili slučajnog trovanja. U svakom slučaju, glavni krivac za pad njezine populacije opet je – čovjek.

Ušara je inače druga po veličini vrsta sove na svijetu, a u našoj zemlji moguće ju je pronaći doslovce bilo gdje – gnijezdi se od kontinenta do obale, uglavnom na liticama i kamenolomima, a rjeđe na stablima.

Foto: Boris Ende i ušara prije puštanja u prirodu/JU Priroda

Ušara koja je krajem veljače spašena iz crikveničkog parka, u stanju pothranjenosti i iscrpljenosti, jučer poslijepodne puštena je natrag u prirodu. Posljednjih dana o njoj se brinuo gospodin Boris Ende, koji ju jučer i ispratio u divljinu. Ušara je, kažu u JU priroda, odletjela prema zaleđu Grižana od kuda se pretpostavlja da je i doletjela u Crikvenicu.

J.K.