Mjesec dana plutali na pučini bez hrane i vode

Deseci izmorenih i pothlađenih muškaraca doplovilo je do zapadne obale Indonezije nakon što su mjesec dana plutali na moru jer im se pokvario brodski motor.

Drveni čamac s 57 muškaraca pristao je u nedjelju ujutro u pokrajini Aceh. Prema riječima iznemoglih muškaraca, plovilu se pokvario motor pa su nekoliko tjedana nošeni vjetrom plutali na moru. Vjetar i morske struje na koncu su ih odnijeli do obale u selu Ladong.

Izbjeglice su pripadnici Rohinja, etničke skupine bez državljanstva, iz Mianmara. Mnoge Rohinje žive uglavnom u izbjegličkim kampovima u Bangladešu, udaljenom 1900 kilometara, u koji su izbjegli 2017. godine kako bi pobjegli od kampanje genocida koju je pokrenula mianmarska vojska.

Stanje u navedenim kampovima sve je lošije pa stotine izbjeglica posljednjih mjeseci pokušavaju pronaći bolje mjesto za život, odlazeći na visokorizična putovanja morem u ovo doba godine, kada područjem vladaju žestoki monsuni.

Poznato je da je najmanje pet brodova s izbjeglicama otišlo iz južnog Bangladeša u posljednja dva mjeseca.

Zasad se ne zna jesu li jučer nasukani muškarci dio skupine od 150 Rohinja koji su prije nekoliko tjedana pronađeni na pučini, dehidrirani i na rubu snage, nakon što je na brodu zbog iznemoglosti, umrlo više putnika, uključujući i djecu.

J.K.