Nakon kopna, upozorenje na opasno vrijeme dolazi i za Jadran

Nevrijeme  je jučer zahvatilo područje kopnene Hrvatske, posebice Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Opasnost od nevremena seli se danas i na Jadran.

Najveća materijalna šteta zabilježena je u Čazmi, a uslijed jake kiše i vjetra, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je večeras više dojava o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama, javlja civilna zaštita.

Opasnost od vremenskih nepogoda proširit će se danas na Jadran, pa je tako i Europski sustav upozorenja na oluje ESTOFEX, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, velika tuča, a moguće su i pijavice, piše Estofex.

Foto: Estofwx / Screenshot

Meteoalarm oglasio je i Državni hidrometeorološki zavod. U Lici, Gorskom kotaru i diljem obale na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje. Očekuju se obilne kiše i nevremena, na obali i olujni vjetar.

Osim u središnjoj Hrvatskoj, na sjevernom Jadranu padat će češća i obilnija kiša, osobito duž obale uz pojavu grmljavinskog nevremena. Sunčana razdoblja izgledna su uglavnom na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar će postupno slabjeti. Temperatura zraka većinom od 20 do 25°C, u gorju i niža.

U Dalmaciji toplije nego na sjevernom Jadranu, uz dnevnih 25 do 28°C. No bit će nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Iako će kiše biti manje nego na sjeveru, uz pojavu jačeg grmljavinskog nevremena lokalno može biti obilna. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego tijekom četvrtka.

I na jugu Hrvatske petak promjenjiv, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno popodne. Umjereno do jako jugo postupno će slabjeti. Danju će biti vrlo toplo uz 26 do 28°C.