Nakon brodoloma Kolumbove “Santa Marie”, od njenog drveta je sagrađeno prvo španjolsko naselje u Americi

Kad se Kristofor Kolumbo uputio prema Indiji na prvom je putovanju stigao na današnje Bahame. Domoroci su jedan otok nazivali Guanahani, kako je u dnevnik zapisao. To ga nije omelo da otok nazove San Salvador. Putovao je brodom Santa Maria, izgrađenom u Galiciji, zbog čega je u početku nosio ime La Gallega.

Foto: Wikimedia

Njezin je vlasnik bio bogati Juan de la Cosa. On je iznajmio brod Kolumbu, ali je odlučio i sudjelovati na tom ekspedicijskom putovanju. Tako je i on bio jedan od putnika. Najveći jarbol bio je visok 26 metara, a na platnu je stajao veliki crveni križ, piše Povijest.

Foto: Povijest.hr

Na Božić 1492. Santa Maria se nasukala na pješčani sprud pred otokom Hispaniola. Danas ga dijele Haiti i Dominikanska Republika. Brod je bio toliko oštećen da ga se nije moglo popraviti. Od drveta je izgrađeno prvi španjolsko naselje u Americi. Nazvali su ga La Navidad, što na španjolskom znači Božić.

U njemu je ostalo živjeti 30 – 35 mornara. Ne zna se točno kojoj kategoriji broda je pripadala Santa Maria. Po konstrukciji bi mogla biti karavela, a jedra upućuju na karaku. Ipak, Španjolci su uspjeli napraviti rekonstrukciju broda. 

Dan nakon nasukavanja broda Kolumbo je napisao u dnevnik da Santa Maria ionako nije bila pogodna za ovakva ekstremna putovanja. On je ipak mogao nastaviti put prema Indiji jer su s Kolumbom isplovila još dva broda – Santa Clara i Pinta.

I.B.