Nakon berbe mandarina, u dolini Neretve počela i berba klementina

Počela je berba klementina u dolini Neretve. Nazivaju je božićnim voćem jer brzo sazrijeva i njezina berba traje samo tri tjedna - od završetka berbe mandarina do blagdana. 

Nakon berbe mandarina, za proizvođače na neretvanskim plantažama nema odmora. Burovito vrijeme poslije kiše idealno je za berbu mirisnih klementina.    

- Ove godine je urod klementine dosta smanjen, ali je zato kvaliteta kao nijedne godine. Očekujemo iz naše proizvodnje da ćemo imati nekih tristo tona klementine i očekujemo nekih šesto do sedamsto tona otkupa. Znači, ukupno tisuću tona klementine, rekao je Ivan Bjeliš, otkupljivač, ''Agro Neretva'', Opuzen. 

- Uglavnom mandarina je tu po meni puno lakša, ali i klementina, ako joj date dosta pažnje i rada, ona zna dati dobru kvalitetu i naravno ima bolju cijenu od mandarine i trajnija je, može više stajati, naglasio je za Regionalni Dnevnik Goran Vuinac, proizvođač, Blace.

Prosječna otkupna cijena po kilogramu trenutačno iznosi šezdeset centi. Proizvođači su zadovoljniji nego s mandarinom, ali je berba dosta kraća. 

- Veći su troškovi, manja je berba, znači nije 32 gajbe, nego 22 gajbe, a to je deset gajbi manje nego normalno od mandarine. Znači, povećava se trošak rada. Kada se sve plati, cijena je negdje tu - istaknuo je Stjepko Tutavac, proizvođač, Opuzen.

Berba je brza jer se plodovi beru rukama. No, neka su stabla ekstremno visoka, pa su u ovom poslu potrebni spretni berači. 

- Nekako ipak ih je najljepše vidjeti ovako na Božić još kad su ukrasne grančice, bar što se mene osobno tiče i draže su mi od mandarina, govori Anđelka Milanović.

Zbog svog specifičnog mirisa dobro će doći i za blagdanske kolače. Neretvanski proizvođači naglašavaju kako će berba biti gotova do Božića, a ovog aromatičnog voća na našem tržištu bit će dovoljno za sve ljubitelje. 

A.B.