Nakon Banožića, Sabor će raspravljati i o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

Na prijedlog 39 oporbenih zastupnika Sabor će raspravljati o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Pitanje povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavonija baca na koljena. Smatraju da se od pojave te bolesti u Hrvatskoj napravio niz propusta te neadekvatno i nestručno postupalo u borbi protiv nje.

Afrička svinjska kuga kod domaćih svinja u samo dva i pol mjeseca proširila se s dva slučaja na više od 1000 dvorišta i 22 općine, s tendencijom daljnjeg nekontroliranog širenja, navodi se, među ostalim, u prijedlogu za opoziv Vučković. Oporbeni prijedlog Vlada je odbila, ocjenjujući da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama.

- To je još jedna promašena inicijativa dijela oporbe. Naravno u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlog koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih koje smo vidjeli, potpuno inspiriran manipulacijama i dezinformacijama - rekao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da protiv afričke svinjske kuge ne postoji ni cjepivo ni lijek pa jedino preostaju mjere da se bolest suzbije, prenosi HRT.

I.B.