Nakon 7 mjeseci oporavka u more vraćena kornjača Calimero

Iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju u more je vraćen mužjak  Calimero, koji je prije 7 mjeseci pronađen ozlijeđen u blizini otoka Suska.

Calimero je subadultna jedinka glavate želve (Caretta caretta) duljine oklopa od 52 cm. Pronađen je s dubokom ozljedom stražnjeg dijela oklopa koja je najvjerojatnije uzrokovana udarcem trupa plovila. U vrijeme pronalaska, njegovo zdravstveno stanje bilo je dodatno oslabljeno parazitskom invazijom.

Foto: Plavi svijet

Nakon što je prošao ciljanu terapiju, stručnjaci iz oporavilišta dodatno su učvrstili i zaštitili smolom frakture stražnjeg dijela kornjačinog oklopa.

Calimero se u more otisnuo opremljen GPS-GSM odašiljačem koji omogućava znanstvenicima praćenje njegovog daljnjeg kretanja u svrhu istraživanja. Ovi uređaji razvijeni su u sklopu projekta „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“ (LIFE EUROTURTLES) uz podršku LIFE financijskog instrumenta Europske unije.

Foto: Plavi svijet

Kornjače najčešće stradaju pri sudaru s brodovima prilikom sunčanja na površini mora. Brodovi koji se kreću velikim brzinama pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt. Stoga su pravovremene dojave o ozlijeđenim životinjama izrazito bitne kako bi im se pružila nužna pomoć kada je to još uvijek moguće.

Calimeru od srca želimo mirno more i sretan život u dubokom modrom plavetnilu.

K.B.