Najveći električni trajekt na svijetu između Švedske i Danske plovi 46 puta u 24 sata

Električni trajekt koji prometuje između Helsingborga u Švedskoj i Helsingøra u Danskoj, u službu je ušao u studenom 2018. godine. Relaciju od samo 2,5 NM u 24 sata prijeđe čak 46 puta!

Posada se brine o tome da se napunjenost baterija održava u rasponu od 40-66% kapaciteta. U svakoj od luka se nalazi brzi punjač, pa baterije imaju uvijek dovoljno energije za prelazak na drugu stranu. Primjerice s jednim punjenjem baterija bi mogla prijeći 8,7 NM, što je za ovu udaljenost više nego dovoljno. Samo za slučaj hitnosti, brod je opremljen i dizel motorom.

Očekuje se da će baterija preživjeti nekih 5 godina, možda i više, dok je razdoblje povrata investicije oko 8 godina. Punjenje je automatizirano i traje manje od minute, dok boravak trajekta u svakoj od luka traje 9 minuta.

Ova trajektna linija s prijelazima u razmaku od 15 minuta, godišnje preveze više od 7 milijuna putnika i gotovo 2 milijuna vozila.

U Hrvatskoj koja ima nekoliko kraćih trajektnih linija, valjalo bi izdvojiti onu najisplativiju između Zadra i Preka. Razmišljaju li privatni koncesionari ili naš najveći brodar Jadrolinija o ovoj opciji, vjerojatno će pokazati vrijeme.

https://www.youtube.com/watch?v=rE_M1n-ClOA

D.G.